Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін видав Узагальнюючу податкову консультацію щодо взяття на облік нерезидентів у контролюючих органах

Неоднозначне тлумачення податкового законодавства є причиною податкових спорів між платниками податків та контролюючими органами. Для вирішення цих спірних питань Міністерство фінансів використовує механізм податкових роз’яснень - Узагальнюючі податкові консультації (УПК), підготовлену з урахуванням рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань підготовки УПК при Мінфіні.

Наказом Мінфіну затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо взяття на облік (реєстрації) нерезидентів у контролюючих органах і виконання нерезидентами обов’язків платників податку на прибуток підприємств в Україні. 

У чому суть?

Консультація, зокрема, роз’яснює порядок дій нерезидента, який має в Україні зареєстрований (акредитований або легалізований) відокремлений підрозділ, що знаходиться на обліку в органах податкової служби як платник податку на прибуток і здійснює господарську діяльність.
Якщо станом на 1 січня 2021 року нерезидент здійснює господарську діяльність в Україні через такий підрозділ, що знаходиться на обліку в органах податкової служби як платник податку на прибуток, такий нерезидент має подати заяву про взяття на облік в якості платника податку на прибуток та відповідні документи, передбачені Податковим кодексом України. 

У довіреності, в якій зазначаються повноваження представника нерезидента, слід зазначити, що такий представник вповноважений виконувати функції щодо постановки на облік нерезидента.

Після взяття на облік нерезидента його постійне представництво знімається з обліку в якості платника податку на прибуток (знімається ознака платника податку на прибуток) контролюючими органами без подачі заяви представництвом про зняття з обліку.
При цьому представництво нерезидента залишається платником інших податків/ обов’язкових платежів та/ або податковим агентом у випадках, передбачених Кодексом чи іншими законодавчими актами.

Що це дає?

Роз’яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.