Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: за перший квартал 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 103,8 млрд гривень

За перший квартал 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 103,8 млрд грн, що на 17,1 млрд грн більше порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Основними доходами загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) за перший квартал 2023 року були:

  • 68,2 млрд грн – податок на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • 13,5 млрд грн – єдиний податок;
  • 7,9 млрд грн –  плата за землю;
  • 1,9 млрд грн – податок на нерухоме майно;
  • 4,7 млрд грн – акцизний податок;
  • 3,7 млрд грн – податок на прибуток підприємств приватного сектору економіки;
  • 3,8 млрд грн – доходи від інших податків.

Вагомий приріст доходів загального фонду місцевих бюджетів зафіксовано у таких областях: Житомирській (+61%), Чернігівській (+58,4%), Закарпатській (+53,3%), Волинській (+48,2%), Черкаській (+46,1%), Львівській (+43,6%), Рівненській (+42,4%), Чернівецькій (+42%).

Збільшення доходів у цих областях пов’язано, зокрема, з тим, що у ці регіони перемістилися здебільшого внутрішньо переміщені особи та бізнес із територій, де ведуться або велися бойові дії, або з територій, які були чи є тимчасово окупованими збройними формуваннями російської федерації.

Відповідно, найменший показник доходів загального фонду місцевих бюджетів виявлено на території тих областей, де проходять активні бойові дії або які були чи є тимчасово окупованими збройними формуваннями російської федерації, зокрема в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях.

Незважаючи на війну рф проти України, завдяки швидкій адаптації органів державної влади та органів місцевого самоврядування вдалося забезпечити виконання та збільшення доходів загального фонду місцевих бюджетів на +19,7% більше порівняно з першим кварталом 2022 року.

За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.