Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів назвав ключові напрями подальшої роботи Багатосторонньої координаційної платформи донорів під час засідання Керівного комітету у Берліні

10 червня у Берліні, Німеччина, пройшло Десяте засідання Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. 

У заході взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (онлайн), співголова Платформи від України, Міністр фінансів Сергій Марченко, Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Коопман від Європейської Комісії та Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер від Сполучених Штатів, а також представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Сергій Марченко подякував колегам за активну співпрацю у межах Платформи, а також німецькій стороні за можливість провести засідання в офлайн-форматі в Берліні у межах Конференції з питань відновлення України. 

Платформа є ключовим майданчиком для координації зусиль із залучення міжнародної підтримки на потреби бюджету та відбудови України.

Міністр фінансів окреслив пріоритетні питання для подальшої роботи Платформи, серед яких, зокрема: 

  • фінансування бюджетних потреб України у 2024 та 2025 роках;

  • швидке відновлення, зокрема, енергетичного сектору;

  • спрямування міжнародної підтримки на посилення економічного розвитку;

  • пріоритезація реформ для посилення конкурентоспроможності економіки України та інтеграції в ЄС.

“У 2024 році потреба у зовнішньому фінансуванні сягає 38 млрд доларів США. Завдяки спільним зусиллям із партнерами, у тому числі в межах Платформи, ми отримали запевнення щодо залучення необхідного обсягу коштів. Критично важливо, щоб підтримка надходила ритмічно та передбачувано, що сприятиме стабільності та збалансованості держбюджету. 

Мінфін також впроваджує заходи для посилення внутрішнього фінансового потенціалу. За перші п'ять місяців 2024 року митні та податкові доходи державного бюджету збільшились на 35% порівняно з аналогічним періодом у 2023 році. Заходи з підтримки ліквідності бюджету включають перерозподіл ПДФО з місцевих бюджетів до спецфонду держбюджету та запровадження податку на надприбутки банків, а також збільшення запозичень на внутрішньому борговому ринку”, — зазначив Міністр фінансів України. 

Також пріоритетним завданням є забезпечення джерел для фінансування бюджетних потреб у 2025 році. Мінфін веде активні перемовини з партнерами, щоб отримати конкретні запевнення. У наступному році міжнародна підтримка буде так само критично важливою. 

За словами Сергія Марченка, повномасштабний терор рф проти енергетичної системи України посилює тиск на економіку та, як наслідок, на доходи держбюджету. росія знищила генеруючі потужності, які покривали близько половини попиту України. Нагальним питанням є захист неба України та швидке відновлення критично важливої інфраструктури.

Учасники Платформи запевнили у подальшій підтримці України, зокрема, з метою збереження макроекономічної та фінансової стабільності, проведення ремонту і стабілізації енергосистеми та захисту енергетичної інфраструктури. 

Сторони погодились, що подальша співпраця має пріоритезувати посилення економічного зростання України, що дозволить покращити самодостатність у фінансовому плані. Цьому сприятиме активніше залучення приватного сектору та впровадження структурних реформ. Зокрема, актуальними сферами є управління державними фінансами та державними інвестиціями, верховенство права, державне управління та управління державними активами, соціальна інфраструктура та ринок праці.

Нещодавно Уряд України запустив інтерактивний сайт Матриці реформ для моніторингу виконань умов і рекомендацій, визначених у співпраці з міжнародними партнерами. Матриця реформ також містить експертну оцінку впливу реформ на економічне зростання та відновлення.

Отже, сторони підтвердили наміри й надалі тісно співпрацювати для залучення міжнародних зобов'язань на нагальні потреби України.

Нагадаємо, що постійними членами Багатосторонньої координаційної платформи донорів є Україна, Італія, Франція, Німеччина, Європейська Комісія, Канада, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати. Тимчасовими членами є Республіка Корея, Нідерланди, Норвегія та Швеція.