Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Місія МВФ та представники України досягли згоди на робочому рівні щодо Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду

Експерти МВФ та представники Міністерства фінансів України, Національного банку України й інших органів влади досягли згоди на робочому рівні щодо економічної політики в рамках Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду. Сторони обговорили ключові параметри Програми під час консультацій 11-22 листопада.

“Я вдячний експертам МВФ за продуктивні дискусії, які допомогли нам узгодити подальшу економічну політику України, спрямовану на збреження загальної стійкості в умовах повномасштабної війни. Розраховуємо на продовження тісної співпраці в найближчому майбутньому”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Представники України запросили чотиримісячну Моніторингову програму із залученням Ради директорів МВФ, щоб визначити напрями податково-бюджетної та монетарної політик Уряду України й НБУ задля підтримки макроекономічної та фінансової стабільності, а також наблизити країну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ.

Моніторингова програма спрямована на: 

  • збільшення податкових надходжень та пожвавлення внутрішнього ринку запозичень;
  • забезпечення довгострокової стабільності фінансового сектору;  
  • стримування монетарного фінансування; 
  • покращення державного управління та прозорості державних інституцій.

Сторони дійшли згоди, що в умовах війни Україна й надалі матиме значну потребу у залученні зовнішнього фінансування, щоб зберегти економічну стабільність. Також для зміцнення фінансової системи мають бути впроваджені кроки з мобілізації внутрішнього фінансування на тлі достатньої ліквідності.

Водночас Уряд України вживатиме заходи для збільшення податкових надходжень, у тому числі шляхом відновлення довоєнних практик адміністрування податків. Заходи, які можуть призвести до зниження податкових надходжень, будуть уникатися.

Монетарна політика включатиме управління ліквідністю та збалансування валютного ринку, щоб забезпечити стабільність цін та курсу валют при збереженні достатнього рівня міжнародних резервів. Також буде оновлено та розширено стратегію Національного банку у фінансовому секторі, яка включатиме цільову діагностику банків, оцінку потреби у капіталі та практик врегулювання непрацюючих активів.

Окрім того, економічна політика у рамках Програми буде спрямована на зміцнення належної практики корпоративного управління в державних підприємствах та банках, а також збереження незалежної та ефективної роботи антикорупційних органів. 

Рішення щодо узгодження Моніторингової програми із залученням Ради директорів має бути погоджено керівництвом Міжнародного валютного фонду.