Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова зустрілась із керівництвом Світового банку та Міністерства фінансів Нідерландів в рамках візиту на Збори представників країн-членів МВФ та СБ

11 липня заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова провела зустрічі з Віце-президенткою Світового банку у справах Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані та заступником Міністра фінансів Нідерландів Джаспером  Весселінгом, а також із представниками інших країн-членів МВФ та СБ.

Зустрічі відбулись на полях Зборів представників країн-членів Міжнародного валютного фонду та Світового банку (Constituency Meeting), у місті Кишинів, Молдова. 

Під час зустрічі із представниками Світового банку Ольга Зикова подякувала за всебічну підтримку та координуючу роль у мобілізації донорської фінансової допомоги від початку повномасштабної війни:

“Світовий банк був одним з перших, хто надав допомогу Україні, коли вона була критично необхідна. Станом на сьогодні Україна отримала понад 36 млрд доларів США через додаткові механізми, створені Банком. Залучене фінансування має вирішальне значення для підтримки української економіки в умовах воєнного стану, зокрема для забезпечення першочергових видатків, насамперед у соціальній сфері, освіті та охороні здоров'я, а також для фінансування невідкладних відновлювальних робіт”.

Також сторони обговорили можливі механізми та часові рамки залучення пільгових кредитів через Спеціальну програму для відновлення України та Молдови (SPUR) Міжнародної асоціації розвитку. 

У межах цієї програми 1 грантовий долар США донорів перетворюється на 3 кредитних долара США. На сьогодні в рамках SPUR консолідовано внески 17 країн на загальну суму близько 420 млн доларів США, що дозволяє залучити пільгові кредити для України на загальну суму 1,25 млрд доларів США. Очікується, що кошти SPUR буде спрямовано на нові проєкти з відновлення, зокрема у сферах освіти, охорони здоровʼя, фіскального управління органів місцевого самоврядування та управління державними інвестиціями для відбудови, а також на підтримку приватного сектору.

У цьому контексті сторони обговорили можливість підтримки реалізації пріоритетних реформ Уряду України шляхом підготовки спільних системних проєктів, спрямованих на підтримку реформ у наступних сферах:

  • у приватному секторі для сприяння екологічному, орієнтованому на експорт відновленню економіки з опорою на приватний сектор; 

  • у галузі освіти в частині збільшення доступу до очного навчання в закладах освіти та покращення умов для викладання і навчання в Україні;

  • у фінансовому секторі шляхом підтримки виконання Стратегії реформування управління державними фінансами, яка спрямована на вдосконалення практики бюджетування та зміцнення спроможності фінансового управління на місцевому рівні, створення міцної інституційної бази для ефективного управління державними інвестиціями в умовах післявоєнного відновлення та відбудови.

Було відмічено прогрес у підготовці проєкту “Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні” (LEARN), який вже готується до переговорів щодо укладення відповідних угод.

Проєкт спрямований на покращення умов викладання та навчання, що реалізуються коштом субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, включно з доступом учнів, вчителів та шкільного персоналу до безпечних для очного викладання і навчання умов.

“Проєкт стійкого, інклюзивного та сталого підприємництва" (RISE) пройшов стадію ініціювання і на сьогодні ми очікуємо від Світового банку листа щодо його підтримки. А також ведеться активна робота з підготовки проєкту "Підтримка відбудови шляхом розумного фіскального управління" (SURGE). Очікуємо найближчим часом оціночну місію Банку, під час якої будуть узгоджені подальші кроки щодо підготовки та реалізації, а також результати, яких необхідно досягти в рамках SUGRE”, - зазначила заступниця Міністра. 

Світовий банк відзначив прозорість України у впровадженні реформ, у тому числі тих, які було визначено з міжнародними партнерами. Нещодавно Україна презентувала Матрицю реформ, яку було розроблено у співпраці зі Світовим банком. Це аналітичний інструмент, який систематизує всі умови програм співпраці з міжнародними партнерами та інтеграції в ЄС. На сайті Матриці реформ кожен може ознайомитись зі змістом, термінами і графіком виконання умов у різних сферах. 

В ході зустрічі із заступником Міністра фінансів Нідерландів Джаспером Весселінгом сторони розглягули подальші кроки для співпраці України та Нідерландів, зокрема у фінансовій сфері. 

Одним із механізмів має стати взаємодія країн в межах Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. Нідерланди стали однією із країн, що долучилися до діяльності Платформи у лютому 2024 року. 

Від лютого 2022 року Нідерланди спрямували Україні бюджетну підтримку загальним обсягом близько 300 млн євро. Кошти було залучено в рамках проєктів Світового банку на фінансування пріоритетних соціальних потреб та розвитку в сферів екомічного віднолення, а також включають пільгову позику через механізм Адміністративного рахунку МВФ.

Наразі Європейський Союз є найбільшим донором прямої бюджетної підтримки, понад 37 млрд євро. У цьому контексті послідовна підтримка Уряду Нідерландів та лобіювання в інституціях ЄС питань, пов'язаних з наданням фінансової допомоги Україні є визначною. 

Крім того, Міністерство фінансів Королівства Нідерланди надає багаторічну консультативно-технічну допомогу Міністерству фінансів України, зокрема, в сфері державного внутрішнього фінансового контролю в рамках Меморандуму про взаєморозуміння щодо технічного співробітництва. Проведено низку заходів щодо посилення управлінської підзвітності, ефективності внутрішнього аудиту, а також підвищення інституційної спроможності.