Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова: Мінфін пріоритезує прозорість та підзвітність роботи перед громадянами України та міжнародними партнерами. Цифровізація сприяє у цьому процесі

11 липня заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у дискусійній панелі, присвяченій ролі штучного інтелекту та цифровізації у економічному розвитку та відновленні. Захід відбувся в рамках Зборів представників країн-членів Міжнародного валютного фонду та Світового банку (Constituency Meeting), у Кишиневі, Молдова. 

Захід обʼєднує високопосадовців, представників центральних банків та міністерств фінансів країн-членів МВФ та СБ, а також керівників та представників Фонду та Банку.

У своєму виступі Ольга Зикова розповіла про використання Урядом України діджитал-технологій у сферах управління державними фінансами, публічними інвестиціями, впровадження реформ. А також про те, як інновації впливають на ефективність використання державних коштів та загалом оптимізують роботу Міністерства фінансів. 

“Цифровізація — це в першу чергу про підвищення ефективності, оптимізацію процесів державного управління, прозорість перед громадянами та партнерами. Навіть в умовах повномасштабної війни і численних викликів, які вона провокує, Міністерство фінансів продовжує системно вживати заходів для діджиталізації процесів. Тільки за перше півріччя 2024 року було опубліковано два аналітичні інструменти для моніторингу оплати праці державних службовців та впровадження реформ Україною. Також реалізуються заходи з покращення ІТ-технологій у сфері управління державними фінансами. Розробляються ІТ-рішення для управління публічними інвестиціями, що, в свою чергу, сприятиме зусиллям з відновлення завдяки ефективному прийняттю рішень з відбору проєктів та використання коштів”, — зазначила Ольга Зикова.   

У першому півріччі 2024 року Мінфіном було переглянуто, адаптовано та автоматизовано ІТ-технології у сфері управління державними фінансами. Зокрема, було успішно завершено пілотування автоматизованої інформаційної системи онлайн взаємодії з розпорядниками коштів державного бюджету, яка здійснює автоматизацію діяльності Міністерства фінансів України, головних розпорядників бюджетних коштів, розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів.

У поточному році в рамках виконання Стратегії здійснення цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації системи управління державними фінансами на період до 2025 року, Мінфін впроваджує інформаційно-аналітичну систему бюджетного планування і моніторингу виконання державного бюджету.

Також Міністерство фінансів розробило та опубліковало аналітичний інструмент щодо оплати праці та чисельності працівників державних органів, місцевих державних адміністрацій та органів судової влади на основі автоматизованого та комплексного аналізу даних. 

Нещодавно Уряд України презентував аналітичний інструмент Матрицю реформ, який систематизує умови та рекомендації міжнародних партнерів України у ключових секторах. Цей інструмент сприяє ефективному впровадженню та моніторингу всіх запланованих реформаційних заходів. Він також забезпечує прозорість та підзвітність у виконанні узгоджених з партнерами політик. 

У 2024 році Уряд України розпочав реформу управління публічними інвестиціями. Реформа має на меті забезпечити стратегічне планування інвестицій, їх пріоритетність, єдині підходи до відбору проєктів, а також потужну імплементаційну спроможність у державному секторі.

“Використання діджитал-технологій має критично важливе значення для проведення комплексної реформи управління публічними інвестиціями.  З цією метою Уряд України розробляє цілісну ІТ-екосистему, яка забезпечить оптимальний процес прийняття рішень на основі стратегічних пріоритетів і потреб країни. Цей інструмент також посилить прозорість роботи Уряду у залученні інвестицій”, — зазначила Ольга Зикова.  

Було зазначено, що Мінфін має плани з покращення IT-процесів управління державними фінансами у середньостроковій перспективі, що також передбачено Національною стратегією доходів.

Мінфін планує здійснити ІТ-консолідацію інформаційних ресурсів суб’єктів системи управління державними фінансами – Державна податкова, митна, аудиторська, казначейська служби та служба фінансового моніторингу. Таким чином, буде запроваджено єдину інформаційно-комунікаційну систему в системі управління державними фінансами. Це дозволить підвищити рівень прозорості та відкритості даних із застосуванням інформаційних технологій, покращити міжвідомчу взаємодію, унеможливити вплив людського фактору на обробку інформації, підвищивши якість надання державних послуг та адміністративних послуг.

Підсумовуючи, Ольга Зикова наголосила, що діджиталізація Уряду України має велике значення в усіх можливих напрямах, як у фінансовій сфері, відбудові, так і захисті країни під час війни, боротьбі з корупцією, забезпечення комфортних умов для українців. Україна вже є одним із лідерів у світі з цифровізації держави. Впровадження ІТ-технологій буде одним із пріоритетів Уряду України й надалі.