Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбулось друге засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України

Сьогодні, 5 квітня, відбулось друге засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. 

Співголовами Платформи є Міністр фінансів України Сергій Марченко, заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл від Сполучених Штатів та Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Купман від Європейської Комісії. У зустрічі також взяли участь представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Сторони обговорили шляхи покращення координації фінансової підтримки для України, а також потреби на відновлення та реконструкцію.

Сергій Марченко поінформував про потреби у фінансуванні державного бюджету та дефіциту, а також повідомив, що міжнародні партнери запевнили Україну у своїй подальшій підтримці. Також Міністр фінансів розповів про потреби України у швидкому відновленні.

“У цьому році Україна має значні потреби у залученні зовнішнього фінансування для покриття таких пріоритетних видатків, як соціальні й гуманітарні. Вдячний міжнародним партнерам за запевнення в підтримці України в покритті дефіциту бюджету цього року”, — зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів додав, що це стало можливим у тому числі завдяки нещодавньому затвердженню МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України у 15,6 млрд доларів. США.

“На минулому тижні ми досягли значного результату у співпраці з Міжнародним Валютним Фондом. Вперше воююча країна отримала схвалення від Фонду на фінансову програму співпраці. Це рішення є важливим індикатором довіри до України, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів від міжнародних донорів”, — зауважив Сергій Марченко.

У контексті відновлення та відбудови, сторони обговорили найбільш нагальні пріоритети України. За оцінками звіту RDNA2 Уряду України, Світового банку, Європейської Комісії та ООН, Україні необхідно 14,1 млрд доларів США у 2023 році на реалізацію швидкого відновлення за 5 напрямами:

  • відновлення енергетики;

  • гуманітарне розмінування;

  • відновлення пошкодженого житла;

  • відновлення критичної та соціальної інфраструктури;

  • підтримка малого та середнього бізнесу.

Водночас Міністр фінансів України наголосив, що план відновлення України – це не просто про відбудову зруйнованих доріг та будинків. Це повна трансформація України за принципом build back better та інтеграція країни в Європейський Союз. 

“Уряд України розраховує, що функціонування Платформи має забезпечити тісну координацію між міжнародними донорами та міжнародними фінансовими організаціями, а також узгоджене, прозоре та підзвітне надання підтримки для відбудови країни”, — додав Сергій Марченко. 

3,3 млрд доларів США з необхідних 14,1 млрд доларів США вже виділено з державного бюджету на швидке відновлення. Для фінансування решти майже 10,8 млрд доларів США, Уряд України націлений на конструктивну та плідну співпрацю з донорами та приватним сектором.

Також Міністр фінансів України наголосив, що прогрес з реалізації структурних реформ на шляху до вступу в ЄС є одним із головних пріоритетів Уряду. Це дозволить обмежити руйнівні наслідки війни, зменшити ризики для стабільності та створити основу для економічного відновлення. 

Серед ключових короткострокових напрямів реформ, які визначено спільно з партнерами, зокрема МВФ та ЄС: зміцнення макрофінансової стабільності, структурна фіскальна політика, фіскальна прозорість та управління ризиками, посилення управління державними інвестиціями, дерегуляція економічної діяльності та покращення бізнес-клімату, посилення боротьби з корупцією, реформа енергетичного сектору.

Співголови платформи привітали зобов'язання українського Уряду щодо забезпечення бюджетної стабільності та визначення всеосяжної, загальноурядової пріоритетності стратегічних потреб швидкого відновлення до 2023 року. І запевнили у своїй підтримці України на шляху відновлення та інтеграції до Європейського Союзу.

Підсумовуючи, учасники засідання висловилися щодо важливості продовження роботи Платформи для мобілізації міжнародної допомоги, необхідної для своєчасного реагування на потреби України. 

Довідково

Міжвідомча Координаційна Платформа донорів розпочала свою роботу 26 січня, коли відбулося перше засідання її Керівного комітету. Ініціатива започаткована для координації існуючих і нових механізмів підтримки бюджету України, а також швидкого відновлення та реконструкції.