Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко обговорив подальшу співпрацю з Заступницею Адміністратора USAID та Послом Сполучених Штатів Америки в Україні 

9 лютого Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Заступницею Адміністратора USAID Ізобел Коулман та Послом Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк.

Сторони обговорили стан фінансової системи України, додаткові потреби держбюджету на 2023 рік, а також співпрацю у рамках підписаного восени 2022 року Меморандуму про взаєморозуміння щодо розвитку співробітництва між USAID SOERA, Міністерством фінансів України та Делойт Консалтинг.

“З першого дня повномасштабного вторгнення рф, Сполучені Штати надають Україні безпрецендентну всебічну підтримку. Коли фінансова система зіткнулася з викликом забезпечити всі першочергові видатки в умовах суттєвого зменшення доходів держбюджету та збільшення видатків на оборону, США одними із перших підтримали нас і продовжують демонструвати лідерство в мобілізації допомоги для України, зокрема через USAID. Завдяки нашій співпраці Уряд України має змогу фінансувати такі нагальні потреби, як виплата зарплат вчителям і медичним працівникам, а також пенсії та допомогу для внутрішньо переміщених осіб. Особливо вдячні за надання коштів у формі грантів, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження. Для Уряду України надзвичайно важливо мати таких надійних партнерів і друзів у цей важливий для нашої держави час”, — зазначив Сергій Марченко.

З 24 лютого 2022 року, Сполучені Штати надали Україні близько 13 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки у формі грантів. У тому числі у липні 2022 року Україна отримала від USAID грант у 1,7 млрд доларів США на часткове відшкодування видатків держбюджету на виплати працівникам медичних закладів. Кошти були надані через Цільовий фонд Світового банку. 

Щодо фінансових потреб Міністерства фінансів на поточний рік, Сергій Марченко привітав рішення Уряду США надати Україні грантову допомогу загальним обсягом 9,9 млрд доларів США протягом року, проте зазначив, що потреба у додатковому зовнішньому фінансуванні сягає 10 млрд доларів США. У цьому контексті сторони обговорили співпрацю України з Міжнародним валютним фондом та нову міжвідомчу Координаційну Платформу донорів, яка покликана покращити координацію фінансової підтримки для України. 

З осені 2022 року Міністерство фінансів України і проект USAID SOERA тісно співпрацюють з метою оптимізації та зміцнення поточних систем моніторингу, верифікації та звітності Уряду України, а також посилення стратегічної комунікації Уряду України щодо використання донорських коштів.

Міністр фінансів України наголосив, що прозорість та ефективність використання коштів від міжнародних партнерів є абсолютним пріоритетом Уряду України. 

У свою чергу Ізобел Коулман високо відзначила зусилля Міністерства фінансів України у забезпеченні підзвітності та прозорості використання бюджетної підтримки від США.

Сторони домовились тісно співпрацювати для забезпечення нагальної підтримки населення України, реалізації відновлення, а також контролю за відповідальним використанням коштів, наданих Урядом Сполучених Штатів.

Довідково

23 вересня 2022 року Міністр фінансів України Сергій Марченко, Директор місії USAID в Україні Джеймс Хоуп та керівник проекту USAID з реформування державних підприємств (SOERA) Крейг Р. ВанДевельде підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку співпраці між USAID, Міністерством фінансів України та ТОВ Делойт Консалтинг.

У рамках цього Меморандуму передбачено тристоронню співпрацю щодо оптимізації та зміцнення існуючих систем Уряду України щодо моніторингу, прозорості, перевірки та звітності, які використовуються для управління всіма коштами прямої бюджетної підтримки від Уряду США.