Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко для Bloomberg TV: У 2023 році пріоритетом Мінфіну буде залучення прогнозованого та сталого зовнішнього фінансування

В інтерв’ю для Bloomberg TV Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про потреби у зовнішньому фінансуванні на 2023 рік.

“Наступного року для нас важливо залучити прогнозоване та стале пільгове фінансування і грантову допомогу для забезпечення всіх пріоритетних видатків держбюджету. Дефіцит прогнозується у розмірі 3 млрд доларів США щомісяця. Окрім того, ми маємо величезні фінансові потреби для швидкого відновлення критичної інфраструктури та підготовки країни до однієї з найскладніших зим у нашій історії”, — зазначив Міністр фінансів.

Водночас Сергій Марченко наголосив, що Україні необхідно провести нову оцінку збитків та втрат від війни, оскільки попередні дані зі звіту «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення», підготовленого Світовим банком, Урядом України та Європейською Комісією, станом на 1 червня 2022 року, вже неактуальні станом на кінець осені. З кожним днем війни і черговою масованою ракетною атакою збитки значно зростають.

Міністр фінансів також зауважив, що Україна розраховує на лідерство Сполучених Штатів, Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду у підтримці фінансової системи країни. 

“США та ЄС вже висунули пропозиції щодо надання Україні коштів для покриття більшої частини дефіциту у наступному році. Також зараз триває Місія МВФ з представниками України, на якій ми обговорюємо Моніторингову програму із залученням Ради директорів Фонду. Зазначена програма окреслить напрями монетарної та податково-бюдженої політик. Ми розраховуємо, що це сприятиме залученню фінансування від донорів та наблизить країну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ”, — сказав Міністр фінансів.