Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Бюджетна підтримка від Японії сягає $6,3 млрд з лютого 2022 року, із яких майже $1 млрд – гранти

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі та старшим віцепрезидентом Японського агентства з міжнародного співробітництва (JICA) Шохеєм Хара.

У зустрічі також взяли участь заступники Міністра фінансів України Ольга Зикова та Олександр Кава, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, пріоритетні напрями відновлення та реалізацію спільних проєктів.

“Україна системно посилює свою фінансову спроможність, збільшуючи внутрішні доходи держбюджету. Водночас міжнародна допомога продовжує бути необхідною, щоб всі першочергові видатки було профінансовано вчасно та у повному обсязі. Я вдячний Уряду Японії за лідерство у цьому питанні. Загалом бюджетна допомога від Японії сягає 6,3 млрд доларів США з лютого 2022 року, із яких майже 1 млрд доларів США – гранти”, – зазначив Міністр фінансів України.

Японія – друга за обсягом фінансової підтримки серед країн світу (після США) та четверта серед усіх міжнародних партнерів (після ЄС, США та МВФ).

У 2022 році Японія надала Україні 581 млн доларів США пільгового фінансування через JICA. 

Міністр фінансів зауважив, що розраховує на збереження бюджетної підтримки Уряду Японії, а також розширення партнерства у відновленні України. Досвід Японії у реалізації та менеджменті проєктів із відновлення є надзвичайно цінним для України.

У 2023 році JICA започаткувала Програму екстреного відновлення (Фази проєкту 1, 2) і у 2024 році – Фазу 3 проєкту на загальну суму близько 640 млн доларів США гранту. Кошти спрямовуються на швидке відновлення, зокрема на подолання наслідків повномасштабної збройної агресії рф, на транспортну і критичну інфраструктуру та надання обладнання для гуманітарного розмінування.

Сторони також обговорили потенційну співпрацю у підтримці приватного сектору України через доступ до пільгового фінансування.