Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з очільниками USAID, Єврокомісії та Казначейства Австралії під час Весняних зборів МВФ та Світового банку

На полях Весняних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні, США, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Єврокомісаром та очільником Казначейства Австралії.

У зустрічах взяли участь заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, заступник Міністра фінансів з питань євроінтеграції Юрій Драганчук та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

  • Зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра фінансів Сергія Марченка з Адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Павер.

Сторони наголосили на необхідності забезпечення України ресурсами для швидкого відновлення критичних об’єктів інфраструктури, зокрема енергетики.

Сергій Марченко зазначив, що Мінфін України активно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями над реалізацією проєктів з відновлення та відбудови зруйнованої та постраждалої інфраструктури: 

“Відновлення та захист енергетики - пріоритет Уряду, адже це перш за все безпека громадян та економічна стабільність.  За оцінкою звіту RDNA3 у 2024 році Україна потребує близько 15 млрд доларів США на швидке відновлення. Проте, зважаючи на систематичні атаки ворога на об’єкти енергетики, в результаті яких понад 80% тепло-електростанцій було зруйновано, ця потреба постійно зростає”. 

У цьому контексті була відмічена ключова роль  Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України у консолідації зусиль міжнародних партнерів у процесі відновлення. 

  • Зустріч з Комісаром Європейського Союзу з питань економіки Паоло Джентілоні. 

“Попри постійні виклики спричинені російським терором, Україна продовжує бути відданою своєму європейському вектору, впроваджуючи реформи та адаптуючи законодавство до норм ЄС. І підтримка європейських партнерів вкрай необхідна Україні, щоб вистояти в боротьбі з агресором. Вдячний Європейському Союзу за своєчасну та ритмічну підтримку в рамках програм макрофінансової допомоги ЄС та інструменту Ukraine Facility. Залучені кошти дозволяють Уряду вчасно забезпечувати пріоритетні видатки держбюджету, в свою чергу спрямувавши більше внутрішніх ресурсів на оборону та безпеку" — зауважив Сергій Марченко. 

Від лютого 2022 року на адміністративних рахунках країн-членів ЄС зберігається понад 200 млрд євро заморожених активів росії. 

В цьому контексті учасники зустрічі наголосили на важливості створення надійного механізму щодо використання арештованих активів рф на користь України. Конфісковані активи мають стати фундаментом для подальшого фінансування пріоритетних видатків держбюджету та відновлення і відбудови України, адже потреба у додатковому фінансуванні зберігатиметься у наступних роках, особливо у 2025. Це є ще одним з кроків для того, щоб примусити агресора нести відповідальність за скоєні ним злочини. 

  • Зустріч з Головою Казначейства Австралії Джимом Чалмерсом. 

Серед обговорених тем – ключові потреби України та залучення зовнішньої допомоги від партнерів на захист та відновлення постраждалої  критичної інфраструктури. 

Міністр фінансів наголосив, що критична інфраструктура, зокрема енергосистема потребують надійного захисту від постійних загроз російських обстрілів.  Після останніх атак росії мільйони українців знову стикаються з відсутністю електроенергії. Відновлення енергетичної інфраструктури є необхідним для безпеки українців та розвитку економіки країни. В цьому контексті підтримка партнерів є  надважливою. 

В свою чергу Джим Чалмерс зазначив, що Уряд Австралії готовий працювати над подальшою співпрацею між країнами,  зокрема у сфері відновлення.