Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко виступив на засіданні Ради ЄС, відзначивши важливий внесок ЄС у підтримку фінансової стабільності України під час війни

Сьогодні, 14 травня, Міністр фінансів України Сергій Марченко доєднався онлайн до засідання Ради ЄС з економічних  та фінансових питань (ECOFIN). 

У заході взяли участь міністри економіки та фінансів країн-членів Європейського Союзу, а також представники інституцій ЄС. 

На порядку денному питання поточного стану фінансової системи України, посилення зусиль для подолання негативних економічних наслідків війни рф проти України та реалізація Плану України у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility.

Сергій Марченко подякував європейським колегам за підтримку від початку повномасштабного вторгнення, яка безумовно допомогла втримати макрофінансову стабільність України.

“Ми відчуваємо потужну підтримку від ЄС в усіх можливих напрямах. Європейський Союз є найбільшим донором бюджетної допомоги Україні - близько 32 млрд євро з лютого 2022 року. За 10 років війни росії проти України фінансова підтримка від ЄС сягає вже більш ніж 37 млрд євро. Також хочу відзначити важливе рішення Ради ЄС щодо затвердження Плану України на 2024-2027 роки. Це дозволить залучити бюджетну, інвестиційну та технічну допомогу загальним обсягом 50 млрд євро”, — зазначив Міністр фінансів України.

Нагадаємо, що 14 травня Рада Європейського Союзу з економічних та фінансових питань схвалила План України у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Таким чином, процедура для запуску прямої бюджетної підтримки в межах першого компоненту Ukraine Facility майже завершена. Найближчим часом Україна отримає 1,9 млрд євро після підписання міжнародних договорів та здійснення заходів щодо набуття ними чинності. 

“Україна вже виконала перші п’ять індикаторів Плану України, які були визначені на перший квартал 2024 року у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища. Це дозволило залучити 6 млрд євро перехідного фінансування у межах Ukraine Facility. Також було імплементовано чотири із дев’яти індикаторів, передбачених на другий квартал. Уряд відданий впровадження реформ та індикаторів Плану України. В першу чергу це потрібно Україні для економічного зростання, макрофінансової стабільності та відновлення”, — наголосив Сергій Марченко.

План України – конкретний перелік структурних реформ та заходів. Документ включає 151 індикатор у 15 напрямах, зокрема управління державними фінансами, боротьба з відмиванням грошей і фінансові ринки. Виконання умов Плану України на визначений період дозволить залучити у 2024 році загалом 16 млрд євро, із яких 3 млрд євро – гранти.

Міністр фінансів розповів, що в умовах повномасштабної війни Україна продовжує втримувати економічну та фінансову систему стабільними. Від 2022 року інфляція знизилась з 26,6% до 3,2% станом на квітень 2024. Податкові та митні доходи держбюджету повернулись до довоєнного рівня. За перші 4 місяці 2024 року доходи загального фонду держбюджету склали 624 млрд грн, що на 12% перевищує показник за цей період у 2023 році. 

Сергій Марченко зауважив, що залучення зовнішнього фінансування на соціальні та гуманітарні видатки бюджету і надалі залишатиметься критично важливим для забезпечення економічної та фінансової стійкості країни у 2025 році. В умовах продовження активних бойових дій і значних фінансових потреб одним із практичних рішень має стати використання заморожених російських активів на користь України.

Більша частина заморожених активів рф знаходиться в країнах ЄС. Міністр фінансів України висловив сподівання на співпрацю, аби знайти механізми для залучення цих коштів. Це стане ефективним кроком, щоб змусити агресора заплатити за свої злочини проти України.