Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко взяв участь у Міжнародній конференції з відновлення України

25 жовтня, Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь у Міжнародній експертній конференції з відновлення, реконструкції та модернізації України у складі української делегації на чолі з Прем’єр-міністром України Денисем Шмигалем. Конференція організована Європейською Комісією та головуючою країною G7, Німеччиною, у Берліні.

Конференція відбувається за участі лідерів та експертів міжнародних фінансових організацій, аналітичних центрів, високопосадовці Урядів країн та представників приватного сектору. 

Подія присвячена формуванню глобальних зусиль для відбудови та модернізації України. 

Сергій Марченко взяв участь у дискусійній панелі та розповів про рішення українського Уряду, які дозволили зберегти макрофінансову стабільність в умовах повномасштабної війни, поточний фінансовий стан та і потреби на наступний рік.

“Навіть у стані повномасштабної війни, Уряд України продовжує повноцінно функціонувати, впроваджуючи реформи, підтримуючи макроекономічну стабільність. Ми фінансуємо всі пріоритетні видатки та забезпечуємо підтримку тим, хто найбільше постраждав від війни. За 8 місяців війни нам вдалося залучити до Держбюджету 23,1 мільярда доларів США міжнародної допомоги, з яких майже 50% – гранти. Фінансова підтримки наших іноземних партнерів допомогла зменшити вплив економічних наслідків війни, завдяки чому сьогодні ми спостерігаємо поступове відновлення”, — зазначив Сергій Марченко.

Водночас Уряд України реалізували низку скоординованих рішень для зменшення дефіциту бюджету, проте прогноз потреби у додатковому фінансуванні у 2023 році складає більше 3 млрд доларів США щомісяця. Сергій Марченко розповів про економічні прогнози на наступний рік.

“Бюджет-2023 готувався в умовах високого ступеня невизначеності. Він враховує помірно консервативний сценарій макроекономічного прогнозу, вплив військової ситуації та зовнішніх чинників. Зростання реального ВВП прогнозується на рівні – 4,6%, інфляція – близько 30%, дефіцит – 20% до ВВП”, — зауважив Міністр фінансів.

Розповідаючи про потреби на відбудову, Сергій Марченко зазначив, що у 2022 році Уряд України вже виділив понад 164 млн доларів США з резервного фонду на відновлення критичної інфраструктури. 

Враховуючи масштаби завданих збитків, Україна розраховує на спільні зусилля державного і приватного секторів країн-партнерів, а також міжнародних організацій у відбудові країни.