Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Закликаємо наших партнерів усунути токсичну присутність росії в міжнародних організаціях

Сьогодні, 18 травня, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив онлайн на пленарному засіданні Щорічних зустрічей керуючих Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), що відбуваються в Самарканді, Узбекистан.

Під час промови Сергій Марченко наголосив на необхідності виключення рф з ЄБРР та інших міжнародних організацій:

“Ми закликаємо наших партнерів продовжувати розглядати варіанти повного усунення токсичної присутності російської федерації в авторитетних міжнародних організаціях, таких як Європейський банк реконструкції та розвитку. Адже поки українці прокидаються вночі під звуки російських ракет, представники рф досі продовжують виступати на засіданнях ЄБРР”.

Міністр фінансів України також зазначив, що російські атаки завдають значної шкоди не лише українському бізнесу, а й іноземним компаніям, які працюють в Україні, включно з активами, що фінансуються ЄБРР. Сергій Марченко закликав міжнародних колег тісно співпрацювати з українською владою у фіксуванні таких збитків від війни з метою притягнення росії до відповідальності.

“ЄБРР - наш традиційний партнер, і одна з  перших фінансових установ розвитку, яка відреагувала на жорстоку війну росії проти України в минулому році. Так, наша увага була зосереджена на забезпеченні стабільності економіки та державних фінансів - ми тісно співпрацювали з МВФ, Світовим банком та іншими  донорами”, - зазначив Міністр фінансів України.

Сергій Марченко також подякував керівництву ЄБРР за вкрай важливу підтримку у збереженні критичної інфраструктури України, підтримку державних компаній, а також за інвестування в приватний сектор та фінансові установи. Він зазначив, що це дозволило українським підприємствам продовжувати працювати, експортувати продукцію та послуги, забезпечувати роботу та сплачувати податки.

Під час пленарного засідання керуючих ЄБРР було підтримано три резолюції щодо підтримки Банком стійкості та реконструкції в Україні, а також стосовно внесення змін до Угоди про заснування Банку, що надасть можливість збільшити статутний капітал та поступово розширити географічне охоплення його діяльності.