Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністри фінансів України та Німеччини підписали декларацію для зміцнення співпраці у сфері підтримки підприємництва

11 червня, у Берліні, Німеччина, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів робочу зустріч з Міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером. Було підписано декларацію, яка сприятиме подальшому розвитку спроможності для інституційної розбудови та впровадженню корпоративної реформи Фонду розвитку підприємництва.

Міністри підписали Спільну декларацію про наміри з підтримки розвитку спроможності для інституційної розбудови, що координується Кредитною установою для відбудови KfW. Декларація передбачає надання Міністерству фінансів України підтримки з нагляду та координації діяльності національних інституцій з питань розвитку та сприяння розвитку, посилення інституційної спроможності Міністерства фінансів України з особливим акцентом на внутрішні процедури та системи стратегічного аналізу та управління інформацією. Також передбачено консультаційну підтримку Фонду розвитку підприємництва у процесі його інституційної реформи.

Фонд розвитку підприємництва наразі є ключовою інституцією з підтримки мікро, малого та середнього бізнесу в Україні. Загальна підтримка бізнесу, в межах всіх фінансових інструментів ФРП, становить близько 321 млрд грн, або 7,7 млрд євро (станом на 01.01.2024). 

“Підтримка малого і середнього бізнесу є одним із пріоритетів Уряду України та здійснюється завдяки державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%». Експертна та фінансова підтримка від KfW дозволяє продовжувати забезпечення українського бізнесу доступним фінансуванням, що в свою чергу сприяє відновленню економіки країни в умовах повномасштабної війни рф” - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко

Сергій Марченко також відзначив ключову роль ФРН та особисті зусилля Крістіана Лінднера у підтримці супротиву України повномасштабній агресії рф. Від 24 лютого 2022 року Німеччина забезпечила Україну бюджетним фінансуванням у більше ніж 1,5 млрд євро, 80% з яких - грантові кошти. Це стало значним внеском у підтримку макрофінансової стабільності України.

Крістіан Лінднер підтвердив готовність Німеччини продовжувати підтримку України, зокрема у процесі відновлення країни. Завдяки підписаній угоді співпраця між Україною та Німеччиною отримує новий імпульс, що сприятиме зміцненню інституційних спроможностей України.