Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна, Світовий банк та Фонд чистих технологій підписали Договори гарантії щодо встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії

Сьогодні, 13 вересня 2021 року, Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали два Договори гарантії зі Світовим Банком та з Фондом чистих технологій.

Договорами передбачено інвестиції в проект “Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ “Укргідроенерго”)” на суму 212 млн дол. США. Зокрема, кредит Світового Банку становить 177 млн дол. США, Фонду чистих технологій – 34 млн дол. США.

Підписання відбулося за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Віце-президента Світового банку у справах Європи та Центральної Азії Анни Б'єрде.

«Проект дасть можливість синхронізувати українську електромережу з європейською і, як наслідок, розвинути конкурентний та прозорий ринок електроенергії. Цей крок є ключовим етапом на шляху до більшої інтеграції в європейські енергоринки», – прокоментував Сергій Марченко.

Умови проекту передбачають встановлення на українських ГЕС/ГАЕС систем акумулювання енергії та сонячних фотоелектричних станцій. Реалізація спільного зі Світовим банком та ФЧТ проекту сприятиме зниженню ризиків, пов’язаних із синхронізацією української енергосистеми з європейською енергетичною мережею, допоможе у її декарбонізації та створить умови для накопичення і високоефективного використання електроенергії.

Також важливо зазначити, що підписання Договорів дозволить Україні отримати відчутні переваги щодо підвищення надійності та безпеки енергопостачання завдяки диверсифікації джерел електроенергії.