Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна та Світовий банк посилюють співпрацю у сфері освіти. Мінфін та СБ підписали відповідні Угоди загальним обсягом $415 млн

Сьогодні, 11 вересня, керівництво Міністерства фінансів України, Міністерства освіти та науки України та представництво Світового банку підписали угоди  щодо залучення фінансування за проєктом «Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні»  (LEARN). 

Підписантами виступили Міністр фінансів України Сергій Марченко, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий та регіональний директор Світового банку у  справах країн Східної Європи Боб Сом. 

Також від Мінфіну у заході взяла участь заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова.

Метою проєкту LEARN є покращення умов для викладання та навчання і посилення управлінських спроможностей у системі освіти. 

Мінфін є підписантом Угоди про позику в розмірі 235 млн доларів США за підтримки Уряду Японії та Кредитної угоди в розмірі 150 млн доларів США. 

“Від початку повномасштабного вторгнення Світовий банк демонструє надзвичайну відданість, надаючи своєчасну допомогу Україні для забезпечення пріоритетних бюджетних видатків. У межах різних фінансових механізмів вже надійшло близько 40 млрд доларів США, що дало можливість профінансувати пенсії, оплату праці працівників освіти та охорони здоров’я, забезпечити соціальний захист населення, підтримку енергоефективності, відбудови та агровиробництв. Наразі ми запускаємо новий проєкт спрямований на підтримку однієї із ключових реформ, а саме у сфері освіти”, – зазначив  Міністр фінансів Сергій Марченко. 

Реалізація Програми буде здійснюватися з використанням фінансового інструменту «Програма кредитування з прив’язкою до результатів, Program-for-results» (PforR)». Після досягнення та верифікації результатів, визначених угодами, кошти позики та кредиту надходитимуть до загального фонду держбюджету.

В рамках Інструменту передбачено виконання показників націлених на  підтримку доступу до очного навчання шляхом фінансування заходів безпеки в освітніх закладах. Зокрема реконструкції та ремонту укриттів, закупівлі шкільних автобусів, підготовки вчителів та розвитку змісту освіти в межах реалізації реформи НУШ, та реформи якісної дошкільної освіти.

“Реалізація проєкту LEARN з використанням інструмента PforR дозволить якнайшвидше залучити необхідне фінансування, при цьому покращуючи освітній процес в умовах воєнного стану, створивши більш комфортні умови для освітян та учнів. Світовий банк є стратегічно важливим партнером України у підтримці соціальної сфери, процесі реконструкції та відновлення, а також напрацюванні та впровадженні важливих для покращення державного управління реформ”, – додала заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова. 

Грантові кошти обсягом 30 млн доларів США, є інвестиційною складовою частиною Проєкту (IPF), яка спрямована на ефективне впровадження та реалізацію Програми, що передбачено укладеною між МОН та Світовим банком Угодою про грант від Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції і реформування України (URTF).

Відповідальним виконавцем Проєкту PforR LEARN є Мінфін, який відповідатиме за загальний нагляд та координацію, а впроваджувальною установою визначено МОН, що відповідатиме за реалізацію Програми, її моніторинг та оцінку. Відповідальним виконавцем IPF LEARN є МОН.

31 серпня 2024 року Рада директорів Світового банку схвалила системний проєкт LEARN в Україні.