Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

24 млн євро Україна отримає на відновлення енергетичного сектору від Німецького банку розвитку KfW

Сьогодні, 29 грудня, Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Гарантійну угоду з Кредитною установою для відбудови (KfW), що дозволить залучити кредитне фінансування в рамках проекту з НЕК “Укренерго” “Підвищення ефективності передачі електроенергії (інтеграція української ОЕС до європейської об'єднаної енергосистеми) III”.

Зазначені кредитні кошти обсягом 24 млн євро будуть спрямовані на відновлення енергетичної інфраструктури, а саме підстанції НЕК “Укренерго”, що зазнала значних руйнувань внаслідок збройної агресії рф. 

Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Німеччини в Україні Мартіном Єгером, Міністр фінансів України подякував Уряду Німеччини за спрямовану фінансову допомогу та підтримку у збереженні стабільної роботи енергетичного сектору України.

“З початком повномасштабної збройної агресії рф Україна зіткнулася з серйозними викликами. Проте активна співпраця з міжнародними партнерами, зокрема з Німеччиною та KfW, сприяла підтримці функціонування державних інституцій, відновленню енергетичного сектору, підтримці ліквідності МСП та інших соціальних проектів. Завдяки реалізації спільних з KfW ініціатив, з лютого 2022 року було залучено близько 133 млн євро кредитних та грантових коштів на відновлення українських підстанцій”, - наголосив Сергій Марченко. 

Сторони обговорили результати співпраці України з міжнародними партнерами у 2023 році, зокрема успішне завершення другого перегляду програми МВФ та шлях європейської інтеграції України. Крім того, окрему увагу було приділено фінансовим викликам та потребам на наступний рік. 

Зі свого боку, Мартін Єгер зазначив, що підтримка Німеччини є непохитною та наголосив на необхідності посилювати співпрацю між країнами у наступному році. 

Довідково

Наразі обсяг портфеля діючих проектів KfW в Україні є найбільшим за всі роки співробітництва та складається з 7 діючих інвестиційних проектів на загальну суму близько 295 млн євро, з яких станом на грудень 2023 року вибірка складає 42%.