Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд підтримав ініціативу Президента про запуск нової іпотечної програми в межах 7% річних

Сьогодні, 27 січня, Кабмін підтримав ініціативу Глави держави про доступну іпотеку в межах 7% річних та затвердив Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів, розроблений Мінфіном (з доопрацюванням).

Нова програма «Доступна іпотека» впроваджується через Фонд розвитку підприємництва шляхом внесення змін до урядових постанов від 24 січня 2020 року № 28 та № 29, відповідно до яких реалізується та фінансується державна програма «Доступні кредити «5-7- 9%».

«Мета нової іпотечної ініціативи – це створення можливості для запровадження, реалізації та фінансування програми «Доступна іпотека» через установу, яка вже успішно функціонує. Фонд розвитку підприємництва здатний у найкоротший термін забезпечити реалізацію цієї програми через уповноважені банки. Скористатись новою програмою зможуть громадяни України, які потребують житла, отримавши часткову компенсацію процентів за іпотечними кредитами. Процентна ставка для них буде складати 7% річних, термін кредиту 20 років, перший внесок 15% вартості іпотеки, а кредит буде обмежений максимальною сумою у 2 млн грн», – розповів Міністр фінансів Сергій Марченко.

Також нова іпотечна програма передбачає спрощення доступу цільової аудиторії до придбання житла на первинному та вторинному ринку (новобудови).

До осіб, які потребують поліпшення житлових умов, порядком також віднесено мешканців гуртожитків або аварійних будинків, внутрішньо переміщених осіб, науково-педагогічних і медичних працівників, працівників бюджетної сфери та молоді сім’ї.

Реалізація постанови на даний час не передбачає додаткових видатків Державного бюджету України, окрім вже передбаченого у 2021 році фінансування програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» у обсязі 2 млрд. гривень.

Завантажити інфографіку