Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд схвалив ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між Україною та Австрією про уникнення подвійного оподаткування

Сьогодні, 9 жовтня, Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження про подання на ратифікацію Верховною Радою України Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Австрія про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на майно.

Зазначеним Протоколом вносяться зміни до Конвенції з метою приведення її положень у відповідність до Модельної Конвенції ОЕСР та підвищення ставок оподаткування пасивних доходів у країні, що є джерелом доходу.

Протоколом передбачається, зокрема, збільшення загальної ставки оподаткування дивідендів з 10% до 15% та процентів з 2% до 5%. Збільшення зазнали й ставки оподаткування роялті, які сплачуються: за користування будь-яким авторським правом на наукову працю, патент тощо - з 0% до 5%, та за користування авторським правом на літературні твори або твори мистецтва - з 5% до 10%.

Окрім збільшення ставок передбачається доповнення Конвенції новими статтями щодо обмеження  можливості застосування пільгових положень Конвенції, якщо основною метою є отримання таких пільг, та стосовно розширення можливості компетентних органів Договірних Держав щодо обміну податковою інформацією.

Застосування правил міжнародного договору як частини національного законодавства України можливе лише за умови надання Верховною Радою України згоди на обов’язковість такого договору. Отже, ратифікація Протоколу є необхідною процедурою для  завершення внутрішніх державних процедур, необхідних для набрання чинності Протоколом та застосування норм, встановлених ним.