Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

ЗамМіністра фінансів Юрій Джигир взяв участь у заходах високого рівня з питань охорони здоров’я в рамках Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку

22-25 вересня українська делегація у складі Міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької та заступника Міністра фінансів Юрія Джигира взяли участь у заходах високого рівня з питань охорони здоров’я в рамках Генеральної асамблеї ООН у м. Нью-Йорк (США). 

Зокрема, заступник Міністра фінансів Юрій Джигир був основним доповідачем від України на панельній дискусії «Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: спільні зусилля для побудови більш здорового світу», де аналітична компанія Economist Intelligence Unit (EIU), що входить до складу групи The Economist, презентувала звіт про фінансування медичних послуг та фіскальну політику щодо шкідливих для здоров’я товарів.

Під час дискусії Юрій Джигир розповів про позицію Мінфіну щодо збільшення оподаткування тютюну та інших товарів, які шкодять здоров’ю, і про переваги фіскальної політики як робочого методу, що дозволяє як досягти цілей охорони здоров’я, так і збільшити внутрішні фінансові ресурси, які можна направити на покращення якості медичних послуг.

«Постійне і суттєве збільшення ставок тютюнових акцизів в Україні протягом останніх 10 років було значною мірою зумовлене фіскальними викликами і вимогами євроінтеграційного процесу. Однак ця політика прямо і безумовно сприяла зміцненню здоров’я українців, і цей результат завжди був важливим для Мінфіну при розробці фіскальних рішень. Утримання достатнього фіскального простору навіть у кризові роки дозволили Україні запустити фундаментальну реформу фінансування охорони здоров’я та розширити фінансування первинної ланки в 2,3 рази. Поширеність тютюнопаління скоротилась з 28,4% у 2010 р. до 23% у 2017 р. Таким чином, Україна є яскравим прикладом того, як оподаткування шкідливої звички є для країни всебічно вигідним рішенням», - розповів заступник Міністра фінансів. – «У той же час, незважаючи на те, що ми досягли успіху в законодавстві щодо підвищення акцизу на тютюн, ми все ще працюємо над забезпеченням підписання Україною Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами».