Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

"Збільшення залишків коштів на рахунках свідчить про вагоме зростання дохідної частини місцевих бюджетів", - Міністр фінансів Сергій Марченко

3 липня відбулась онлайн-зустріч Міністра фінансів Сергія Марченка та спеціального представника Німеччини з питань реформ в Україні Георга Мільбрадта щодо реформування бюджетної системи в контексті процесу децентралізації та запровадження нової моделі міжбюджетних відносин.

«Збільшення залишків коштів на рахунках свідчить про вагоме зростання дохідної частини місцевих бюджетів. Фахівці Міністерства фінансів працюють над розробкою відповідних змін до Бюджетного кодексу України для забезпечення запровадження середньострокового планування, як на державному, так і на місцевому рівнях. Перехід до середньострокового бюджетування сприятиме запровадженню проактивного механізму управління, який передбачає вчасне прийняття виважених рішень та вжиття заходів задля забезпечення фінансової стабільності та економічного зростання у середньостроковій перспективі», - зазначив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Також, спільно з Георгом Мільбрадтом, було обговорено досягнення та виклики які стоять перед Україною у сфері децентралізації. Зокрема, за І етап реформи вдалося досягти декількох важливих результатів:

  • зміцнено фінансову спроможність місцевих бюджетів;
  • забезпечено надання якісних суспільних послуг споживачам завдяки розширенню видаткових повноважень органів місцевого самоврядування.

Довідково:
У 2015-2019 роках, місцеві бюджети (загальний та спеціальний фонди) наростили дохідну частину у два з половиною рази (загальний фонд майже у три, спеціальний на 20,5%). Майже на половину (49,6%) збільшились і трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання делегованих державою повноважень та трансфертів інвестиційного характеру.

За січень-травень 2020 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 109,7 млрд грн (37,5% до затвердженого місцевими радами річного обсягу надходжень). Приріст проти відповідного періоду 2019 року становить +1,6% або +1,7 млрд. грн.