Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Уряд розширив повноваження Держаудитслужби для боротьби із шахрайством на захисті фінансових інтересів України та ЄС

Сьогодні, 06 вересня, Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2016 р. № 43 і від 25 жовтня 2017 р. № 1110», проєкт якої розробив Мінфін спільно з Держаудитслужбою.

Рішення Уряду врегульовує питання координації боротьби із шахрайством з коштами Європейського Союзу, а також удосконалює механізм міжвідомчої взаємодії Держаудитслужби.

Насамперед йдеться про організацію роботи Держаудитслужби як Служби координації боротьби із шахрайством для організації взаємодії з Європейським управлінням з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF).

Так, змінами до Положення про Держаудитслужбу передбачено:

  • уповноважити Держаудитслужбу на здійснення функції Служби координації боротьби із шахрайством;
  • розширити повноваження відомства щодо розгляду звернень (заяв, скарг тощо) та надання роз’яснень з питань боротьби із шахрайством з коштами ЄС, корупцією та будь-якими іншими порушеннями, що негативно впливають на фінансові інтереси ЄС.

Окрім того, Порядок реалізації механізму міжвідомчої взаємодії доповнено повноваженнями Служби координації боротьби із шахрайством, як-от:

  • керівництво розробкою та реалізацією Національної стратегії для захисту фінансових інтересів ЄС із попереднім оцінюванням ризиків;
  • розробка пропозицій до інших відповідних законодавчих та нормативно-правових актів;
  • сприяння проведенню адміністративних розслідувань (перевірок на місцях та інспектувань) OLAF.

Нагадаємо, що Верховна Рада нещодавно ратифікувала Угоду між Україною та ЄС про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством (EUAF), підписану Міністром фінансів України Сергієм Марченком та Єврокомісаром із питань бюджету та адміністрування Йоханнесом Ханом 20 березня 2024 року.