Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Верховна Рада ратифікувала Угоду про участь України у програмі ЄС по боротьбі із шахрайством (EUAF)

Сьогодні, 20 серпня, Верховна Рада України ухвалила проєкт Закону* про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством (EUAF), підписану Міністром фінансів України Сергієм Марченком та Єврокомісаром із питань бюджету та адміністрування Йоханнесом Ханом 20 березня 2024 року.

“Участь України у програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством дасть нам змогу отримати необхідні знання та професійну підготовку у сфері захисту фінансових інтересів України та ЄС, а також зміцнить інституційну спроможність України в розбудові системи боротьби з шахрайством за європейськими стандартами”, – повідомив під час свого виступу в парламенті заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Він також зазначив, що після підписання законопроєкту Президентом, Україна стає першою країною, яка, не будучи членом ЄС, офіційно оформила свою участь у програмі.

Програма ЄС по боротьбі з шахрайством передбачає для її учасників фінансування за такими напрямами:

  • впровадження ІТ-інструментів, спрямованих на посилення транснаціональної співпраці з Єврокомісією;

  • підтримка та сприяння фінансовим розслідуванням;

  • технічна та оперативна підтримка відповідних органів для посилення боротьби з шахрайством та іншою незаконною діяльністю;

  • нарощування ІТ-потенціалу, збільшення обміну даними;

  • організація спеціалізованого навчання, семінарів, досліджень, спрямованих на покращення співпраці та координації між службами, пов’язаними із захистом фінансових інтересів ЄС.

Довідково

Програма Європейського Союзу EU Anti-fraud Programme (EUAF) сприяє боротьбі з шахрайством, корупцією та будь-якою іншою незаконною діяльністю, що стосується фінансових інтересів ЄС.

Зокрема, програма заохочує зміцнення спроможності держав-членів проводити розслідування, включно з їх цифровізацією, та включає підтримку спеціалізованого навчання та дослідницької діяльності.

Бюджет конкурсів для програми Союзу з боротьби з шахрайством (EUAF) – компонент Hercule – на період 2021-2027 років становить 114,2 млн євро.

__________________________________

* Проєкт Закону України "Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством".