Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів та Президент JICA обговорили подальші проекти співпраці у напрямі відновлення

Міністр фінансів України Сергій Марченко та заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова зустрілись з Президентом Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Акіхіко Танака. 

Сергій Марченко висловив подяку за потужну підтримку Уряду Японії, зокрема через механізми JICA та консолідацію уваги до потреб України на міжнародній арені.

“Україна надзвичайно цінує внесок Японії у пришвидшення нашої перемоги у війні через системне надання фінансової, гуманітарної допомоги та санкційний тиск на росію. Спрямовані до Держбюджету України кошти допомогли забезпечити відновлення постраждалої критичної інфраструктури, підтримку соціального сектору, сфери охорони здоровʼя та освіти”, - зазначив Міністр фінансів. 

У напрямі відновлення, Уряд України спільно з Урядом Японії реалізує ініціативи через спільні проекти JICA. 19 лютого, в рамках Японсько-української конференції з економічного зростання та відновлення (JUCPEGR) між Урядом України та Агентством було підписано низку Угод співпраці, націлених на оптимізацію процесу відновлення.  

Зокрема, Угоду про технічне співробітництво, метою якої є залучення приватного сектору до процесу відновлення та реконструкції України. Також було схвалено надання Україні гранту обсягом 100 млн доларів США в рамках Програми екстреного відновлення (Фаза 3). Кошти буде спрямовано на проекти швидкого відновлення, зокрема на подолання наслідків повномасштабної збройної агресії рф на транспортну і критичну інфраструктуру та надання обладнання для гуманітарного розмінування.  

У березні - квітні 2023 року між Урядом України та JICA започатковано реалізацію Програми екстреного відновлення, якою передбачено виконання 19 проектів на загальну суму гранту близько 573 млн доларів США. 

Міністр фінансів зауважив, що відновлення потребує залучення іноземних інвестицій і висловив сподівання на посилення співпраці з JICA.