Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Олександр Кава: Кредит ЄІБ дозволив вирішити низку соціальних проблем Донбасу, а також покращити якість життя мешканців східної України

13 квітня відбулася зустріч представників Мінфіну, Мінрегіону та ЄІБ  у рамках якої учасники узгодили подальші механізми та етапи реалізації проекту «Програма з відновлення України».

"Для мене особисто, важливим є питання вирішення гострих соціальних проблем та покращення якості життя жителів Донбасу. Ця кредитна програма дає таку можливість, і позитивний вплив від його реалізації вже відчувають понад мільйон жителів сходу України», - про це зазначив заступник Міністра фінансів Олександр Кава під час онлайн-зустрічі з представниками Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Під час зустрічі було обговорено процес реалізації вже існуючого проекту «Програма для відновлення України», який впроваджується в рамках відновлення  постраждалих регіонів України.

Зокрема, за кредитні кошти ЄІБ в рамках Програми на території Донецької та Луганської областей фінансується  реконструкція та модернізація 156 проектів з яких  28 закладів охорони здоров’я, 83 шкіл і садочків та запуск 2 тролейбусних ліній та нових тролейбусів в Слов’янську.

«Ми цінуємо те, що наші міжнародні партнери з ЄС активно допомагають нам розвивати та відновлювати інфраструктуру на сході України і в подальшому ми плануємо зміцнювати участь ЄС у відновленні інфраструктури  Донбасу за рахунок грантових коштів», - зазначив Олександр Кава.

Під час обговорення питань  Олександр Кава відзначив представників ЄІБ за активну злагоджену роботу з фінансування та впровадження проектів з відновлення інфраструктури Донбасу.

«Завдяки такій тісній співпраці з нашими європейськими партнерами ми маємо змогу активно розвивати та відновлювати постраждалі території на сході України. Реалізація міжнародних фінансових проектів  створює  можливості для подальшого розвитку економіки всієї України.», - підсумував заступник Міністра фінансів.

Довідково

У грудні 2020 року Уряд України та Європейський інвестиційний банк підписали Фінансову угоду за проектом «Програма з відновлення України». Даний проект є продовження укладеного 22.12.2014 спільного з ЄІБ  проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України». Новий проект  спрямований на фінансування проектів з відновлення соціальної, транспортної інфраструктури регіонів, що постраждали внаслідок військового конфлікту на сході України (підконтрольні Уряду України), а також тих, що зазнали найбільшого навантаження через значний наплив внутрішньо переміщених осіб.

У рамках цієї Угоди передбачено надання кредиту у сумі 340 млн євро для фінансування соціально важливих проектів, зокрема забезпечення житлом, відновлення закладів освіти та медицини, систем водопостачання та водовідведення, об’єктів енергетики та транспортних проектів.