Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко на сесії G20: Росія – це хвороба світової економіки і світ має зупинити цю хворобу

Перебуваючи з візитом у США, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив з промовою на сесії G20 "Глобальна економіка та ризики", що наразі триває у Вашингтоні. Сесія відбулась за участю міністрів фінансів та голів центробанків країн-членів G20, керівництва МВФ, Світового Банку та Європейської комісії. Сесія-відкриття присвячена Україні.

Зазначимо, що Україна, в особі Міністра фінансів України Сергія Марченка, вперше в історії бере участь у засіданні G20.  Зустріч G20 є наймасштабнішим міжнародним фінансовим заходом у році.

Подія розпочалась зі звернення представників країн-світових лідерів до України. Міністр фінансів США Джанет Єллен виказала підтримку Україні та відзначила зусилля Українського Уряду та Міністра фінансів Сергія Марченка в умовах повномасштабного вторгнення РФ.

Президентка Європейського центрального банку Крістін Лаґард заявила, що світ не забуде втрати, біль та страждання, що спричинені діями Росії.

Представники Єврокомісії згадали і про військові злочини в Бучі та багатьох інших містах України та рішуче засудили дії РФ. А також наголосили, що ЄС має бути незалежним від російських енергоносіїв.

Головне з виступу Сергія Марченка на сесії G20:

Росія – це хвороба світової економіки. Україна – це ті клітини імунітету, які мають бути активовані міжнародною медициною, щоб убити хворобу. Інакшого рішення не існує. Інакше інфекція пошириться на інші країни та почнеться зараження.

Наслідки війни відчуває не тільки Україна. Війна уповільнює зростання, підвищує ціни на продукти харчування та енергію, пришвидшується інфляція та знижуються доходи, одночасно порушуючи торгівлю та ланцюжки поставок у всьому світі. Втрати українського сільськогосподарського виробництва болісно відчують за тисячі кілометрів: від Північної Африки до Південної Америки. Країни з розвиненою економікою вже страждають від кризи.

Світова фінансова система може перейти до виживання - якщо не буде зроблено правильний вибір.

Війна Росії проти України – це ще одна світова криза, яка потребує спільного підходу – світ має об'єднати зусилля, щоб зупинити цю війну та допомогти Україні.

Поки глобальні наслідки не стали реальністю, нам потрібна підтримка – зовнішнє фінансування, яке зможе нормалізувати економічну ситуацію в Україні.

Якщо не враховувати витрати на забезпечення військових потреб, український бюджет – це поєднання гуманітарних та соціальних видатків, а також підтримка вразливих верств населення. І український уряд у повній мірі їх забезпечує. Наголошуємо –  що навіть у цій надзвичайно складній ситуації, український Уряд повністю функціонує, і бюджет орієнтований на ці цілі.

Ми сподіваємося, що українські військові закінчать війну незабаром, але до цього ми повинні мати можливість фінансувати гуманітарні та соціальні потреби. І для цього світ має зробити правильний вибір.

Щоб перемогти у цій війні, зупинити кризу та повернути інші країни з фінансової прірви – світ має забути про відмінності між країнами та скоординувати дії, щоб зупинити війну та змусити Росію вивести свої війська з суверенної території України.

Для того, щоб український Уряд працював у повну силу і щоб ми могли продовжувати надавати всі необхідні послуги нашому населенню, як ми це і робимо зараз, закликаємо виділити частину своїх ресурсів у будь-якій формі для потреб бюджету України.

Не всі присутні на сесії є державами-донорами. Але всі отримали свою частку Спеціальних прав запозичень від МВФ. І якщо ви направите хоча б 10% із них до України, це матиме для нас велике значення.

Нині правильний час для правильного вибору.

Ця війна має закінчитися.