Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Понад 300 млн євро прямої бюджетної підтримки Італія спрямувала Україні від лютого 2022 року

Сьогодні Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом Італії в Україні Карло Формоза. 

У зустрічі також взяли участь Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін, заступники Міністра фінансів Ольга Зикова та Олександр Кава, а також Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Сергій Марченко привітав Карло Формозу з початком роботи на посаді Посла Італії в Україні, а також подякував Італії за продуктивну співпрацю: 

“Італія була однією з перших країн, яка надала бюджетну підтримку після початку повномасштабного вторгнення. І весь цей час Італія продовжує бути надійним партнером України, демонструючи всеосяжну допомогу, у тому числі в межах цьогорічного головування у G7”. 

Міністр фінансів відзначив зусилля Італії, яка головує в G7 у 2024 році, що сприяли домовленості країн G7 про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США. Ці кошти буде мобілізовано за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів. Сторони обговорили стан реалізації цього механізму.

“У наступному році потреба у зовнішньому фінансуванні держбюджету збережеться. Використання прибутків від знерухомлених активів рф дозволять забезпечити найнагальніші потреби України і посилити стійкість в умовах широкомасштабної війни”, — зазначив Сергій Марченко.

Також українська сторона наголосила на роботі зі збільшення внутрішніх фінансових ресурсів. 

У цьому контексті Карло Формоза привітав Мінфін з успішним голосуванням кредиторів на користь реструктуризації єврооблігацій України. Заощаджені кошти на обслуговуванні боргу будуть спрямовані на фінансування оборони країни в умовах воєнного стану.

Сторони висловили солідарність у потребі розвитку й поглиблення двосторонніх відносин між державами, зокрема, в фінансовій сфері.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Італія надала Україні понад 320 млн євро прямої бюджетної підтримки.