Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Відновлення України потребує взаємодії з приватним сектором для залучення інвестицій

12 травня 2023 Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв онлайн-участь у міжнародному заході, присвяченому запуску Української Інвестиційної Платформи (Ukraine Investment Platform), що була організована Японським банком міжнародного співробітництва (JBIC) у Токіо, Японія.

У заході взяли участь представники Японського банку міжнародного співробітництва (JBIC), Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Британських Міжнародних Інвестицій (BII), Міжнародної фінансової корпорації США (DFC), а також представники міжнародних інвестиційних компаній Німеччини, Франції, Італії, Канади та Японії.

Метою Платформи є зміцнення співпраці між країнами G7, Міжнародною фінансовою корпорацією США, а також Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), що працюють переважно у приватному секторі, задля відновлення економіки, промисловості та інфраструктури України.

Міністр фінансів України подякував Уряду Японії за лідерство під час головування в G7 та представникам інших країн “великої сімки” за непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

“Успішне відновлення України потребуватиме багаторічної участі та міжнародної координації не лише з боку урядів країн-партнерів, але й у взаємодії з приватним сектором. Уряд України працює для покращення умов залучення приватних інвестицій, для створення “здорового” середовища, щоб заохотити бізнес інвестувати. Це буде підкріплено належним урядуванням, верховенством права та зусиллями у боротьбі з корупцією. Україна зацікавлена в приватних інвестиціях у сфери оборони, сільського господарства, ІТ, відновлюваної енергетики, видобутку і зберігання газу, логістики та будівництва”, - зазначив Сергій Марченко під час промови.

Міністр фінансів України поінформував, що зі свого боку Україна пропонує будівельні майданчики та податкові пільги. В свою чергу, MIGA та DFC пропонують страхування військових ризиків, яке покриває до 90% потенційних збитків.

“Наші зусилля будуть максимально спрямовані на страхування військових ризиків для потенційних інвесторів, розвиток державно-приватного партнерства, сприяння фінансуванню проектів підтримки малого та середнього бізнесу, які, в свою чергу, забезпечують велику кількість робочих місць”, - зауважив Сергій Марченко.

Під час промови, Міністр фінансів України наголосив на визначених пріоритетах швидкого відновлення приватного сектора:

  • Розширення доступу до фінансування малих та середніх підприємств за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”;

  • Стимулювання торговельних операцій;

  • Грантова підтримка за програмою “єРобота”;

  • Підтримка аграрного сектору;

  • Трастовий фонд страхування військових ризиків.

Було також зазначено, що Українська Інвестиційна Платформа співпрацюватиме з Координаційною Платформою донорів України та сприятиме фінансуванню визначених потреб.

Під час заходу відбулось підписання спільної Заяви між установами-учасницями Української Інвестиційної Платформи, яка підтверджує готовність продовжувати надавати гуманітарну допомогу, підтримувати енергетичний сектор, а також сприяти економічній та фінансовій стабільності України.