Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Терористичні дії рф призводять до щоденного зростання фінансових потреб на відновлення

Сьогодні, 7 червня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з керівником італійської робочої групи з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде ла Чечілією.

У зустрічі також взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо.

Сергій Марченко привітав пана Чечілію з призначенням на посаду керівника італійської робочої групи з питань відбудови та зміцнення стійкості України, а також подякував Уряду Італії за фінансову, гуманітарну та військову підтримку України:

“Позиція Уряду Італії у підтримці України є непорушною з перших днів повномасштабного вторгнення рф. Італія стала однією з перших країн, які надали фінансову підтримку, коли вона була особливо необхідною. У 2022 році Уряд Італії надав 310 млн євро для потреб держбюджету України у вигляді кредитів та грантів”.

Під час зустрічі сторони обговорили фінансові потреби для швидкого відновлення України. Міністр фінансів зазначив, що згідно звіту “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (RDNA2), прямі фізичні збитки від війни оцінюються в 135 млрд доларів США, а це понад 60% довоєнного ВВП. Водночас, вартість реконструкції та відновлення може сягати 411 млрд доларів США.

“Збитки від дій рф зростають з кожним днем. Вчора ми стали свідками чергового жахливого теракту – росія зруйнувала Каховську ГЕС. Це техногенна катастрофа світового масштабу. Для подолання наслідків, зокрема цієї трагедії, Україна потребує всебічної підтримки від міжнародних партнерів. І ми сподіваємося, що Італія буде відігравати важливу роль у цьому процесі”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України наголосив на необхідності розпочати відновлення та відбудову вже цього року. Згідно верифікованим даним звіту RDNA2, потреби для швидкого  відновлення на 2023 рік становлять 14,1 млрд доларів США, з яких 3,3 млрд доларів США вже передбачено в держбюджеті:

“Тільки спільні та скоординовані зусилля Уряду України та наших міжнародних партнерів дозволять мобілізувати необхідні ресурси для подолання руйнівних наслідків дій рф. Швидке відновлення України вимагає максимальної синхронізації допомоги всіх партнерів: урядів країн G7, Європейського Союзу, міжнародних фінансових організацій та залучення приватного сектору. Саме над цим ми активно працюємо в рамках міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України”.

Довідково

26 травня 2023 року відбулось третє засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. Ініціатива об'єднує представників влади України, ЄС, країн G7, а також партнерів з міжнародних фінансових установ, зокрема Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного валютного фонду та Світового банку.