Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбулось третє засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України

Сьогодні, 26 травня, відбулось третє засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. 

Співголовами Платформи є Міністр фінансів України Сергій Марченко, заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл від Сполучених Штатів та Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Купман від Європейської Комісії. У зустрічі також взяли участь представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Сторони обговорили питання мобілізації ресурсів на швидке відновлення України у 2023 році, а також підготовку Конференції з питань відновлення України-2023 (URC), яка планується у Лондоні наприкінці червня цього року. 

Сергій Марченко поінформував колег про поточний стан економіки і фінансів України, відмітив важливість продовження зовнішньої фінансової підтримки.

“У 2023 році Україна вже отримала 18,5 млрд доларів США бюджетної підтримки, ми також отримали запевнення від партнерів щодо продовження підтримки. Працюємо для мобілізації ресурсів і на наступний рік”, — зазначив Міністр фінансів України.

У контексті відбудови, сторони обговорили прогрес у мобілізації ресурсів на потреби у швидкому відновленні України, існуючі інструменти донорської підтримки України, можливості страхування військових ризиків. 

“Ми заохочуємо наших міжнародних партнерів приєднатися до вже існуючих інструментів фінансування, розроблених спільно з багатосторонніми банками розвитку. Сьогодні ми маємо можливість запропонувати різні майданчики для спрямування до України міжнародної підтримки”, — наголосив Міністр фінансів України. 

Нещодавно Світовий банк створив ефективні механізми залучення фінансової допомоги, такі як фонд The Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund (URTF) та програма Special Program for Ukraine's Recovery and Crisis Response (SPUR). 

Європейський інвестиційний банк схвалив Ініціативу ЄС для України. У рамках ініціативи буде створено фонд, який дозволить країнам і донорам підтримувати інвестиції як у державному, так і в приватному секторі. Європейський банк реконструкції та розвитку створив Антикризовий фонд ЄБРР. Внески донорів використовуватимуться як фінансові гарантії та інвестиційні гранти для підтримки життєво важливих секторів української економіки.

Також Сергій Марченко зазначив, що під час конференції Ukraine Recovery Conference, яка відбудеться в червні у Лондоні (Великобританія), Україна представить конкретні проекти щодо пріоритетного відновлення України, щоб залучити міжнародних партнерів, бізнес та фінансові організації до фінансування та реалізації цих проектів. Також буде презентовано цифрову екосистему для управління процесами відновлення - DREAM. Ця система забезпечить прозорість відбудови і відслідковуватиме всі етапи проектів, від планування та затвердження до фінансування, закупівель, будівництва та введення в експлуатацію. Крім того, очікується, що українська сторона разом із представниками країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій розглянуть питання щодо механізмів підтримки доступності страхування воєнних ризиків. 

Підсумовуючи, Сторони підтвердили наміри і надалі тісно співпрацювати для залучення міжнародних зобов'язань на нагальні потреби України.

Довідково

Міжвідомча Координаційна Платформа донорів України була започаткована 26 січня 2023 року, коли відбулось перше засідання Керівного комітету. Ініціатива об'єднує представників влади України, ЄС, країн G7, а також партнерів з міжнародних фінансових установ, зокрема Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного валютного фонду та Світового банку.