Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Загальний обсяг фінансової підтримки малого бізнесу України за всіма програмами ФРП становить близько 48 млрд грн

10 червня у Міністерстві фінансів України відбулася презентація річного звіту – 2020 Фонду розвитку підприємництва, завдяки якому в Україні реалізується ціла низка програм з підтримки фінансування мікро, малих та середніх підприємств (ММСП), а також розвитку малого бізнесу загалом.

Міністр фінансів України Сергій Марченко неодноразово зазначав, що одним із головних завдань Мінфіну та Уряду є формування дієвої державної політики сприяння розвитку бізнесу.

«Загальний обсяг фінансової підтримки малого бізнесу України за всіма програмами ФРП становить близько 48 млрд грн. Ми ставимо акцент на розвитку мікро, малих та середніх підприємств, від успішного функціонування яких залежить добробут більшості громадян.

За результатами 2020 року спільні плани Уряду України та наших міжнародних партнерів з підтримки малого бізнесу Фондом розвитку підприємництва реалізовано у повному обсязі.

Це дає нам підстави для запровадження нових проєктів – не лише за підтримки Уряду Німеччини, а й інших міжнародних фінансових організацій», –  підкреслив Сергій Марченко.

Фонд розвитку підприємництва реалізує кредитні програми із залученням коштів допомоги Уряду Німеччини, програму Financeast за підтримки Європейського Союзу, а також Державну програму «Доступні кредити 5–7–9%».

З 1996 року українські підприємці отримали 163 991 кредит на загальну суму
29,3 млрд грн у межах кредитних програм, що реалізуються, у тому числі, за рахунок позик від Уряду Німеччини, наданих Міністерству фінансів Україні через Німецький банк розвитку KfW. 

 «Роль ФРП з самого початку полягала не лише у наданні коштів банкам-партнерам, а й у практичному вирішенні гострих проблем під час кредитування МСП в Україні. KfW радий, що завдяки актуальній та ефективній підтримці з боку Уряду Німеччини та Європейського Союзу ми змогли поділитися нашим унікальним досвідом, а також, що сьогодні ФРП повністю виконує нашу спільну місію», – повідомив Голова Представництва KfW в Україні Курт Штрассер.

Міністерство фінансів України зацікавлене у розширенні обсягів підтримки фінансування ММСП через нові програми Фонду розвитку підприємництва.

З цією метою в грудні 2020 року Міністерство фінансів України підписало з Урядом Німеччини генеральну угоду про фінансове співробітництво, до якої увійшла велика кількість нових проєктів та програм.

Однією з таких програм стане нова кредитна програма з підтримки фінансування енергоефективних проєктів ММСП, яка реалізовуватиметься через нашого надійного партнера – Німецький банк розвитку KfW у співпраці з Європейським Союзом, який надав Україні фінансову допомогу на хеджування валютних ризиків у межах ініціативи EU4Business.

«Представництво ЄС розглядає ФРП як лідера і фінансового новатора в Україні і ми справді думаємо, що підхід, який Фонд застосовує – це саме те, що буде і надалі підтримувати ЄС. Тому ми сподіваємося на поглиблення нашої співпраці з ФРП у майбутньому», – наголосив керівник сектору сільського господарства, земельного лісового господарства, рибного господарства Представництва ЄС в Україні  Хелл Крістіан. 

Звіт-2020 Фонду розвитку підприємництва можна завантажити за посиланнями:  українською та англійською.

Презентація за посиланням.

Відео презентації.