Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Програми співпраці та рекомендації міжнародних партнерів охоплюють 314 реформаційних заходів. Мінфін оновив Матрицю реформ

Міністерство фінансів оновило Матрицю реформ станом на кінець червня. Це — аналітичний інструмент із умовами та рекомендаціями міжнародних партнерів України. 

Оновлена Матриця реформ включає 314 реформаційних заходів, яким відповідає 520 індикаторів до виконання. Усі заходи представлені в таких офіційних документах як:

  • Звіт Єврокомісії щодо України в межах пакету розширення ЄС;

  • Програма МВФ Extended Fund Facility;

  • План України для фінансового інструменту ЄС Ukraine Facility;

  • Умови кредитного інструменту Світового Банку Development Policy Loan.

Серед пріоритетних напрямів: правосуддя, фундаментальні права та безпека, енергетика, фінансові сервіси, фінансові та бюджетні положення.

Впровадження заходів із Матриці реформ сприятиме євроінтеграційному шляху України, посиленню конкурентоспроможності економіки, а також дозволить залучити фінансову підтримку, яка передбачена вищезазначеними програмами співпраці. 

Збільшення кількості умов в оновленій Матриці реформ зумовлене, по-перше, переглядом програм співпраці з міжнародними партнерами, по-друге, врахуванням заходів на наступні роки. Раніше інструмент включав умови переважно на 2024 рік. 

Матриця реформ є робочим інструментом, який буде і надалі коригуватися відповідно до домовленостей з партнерами. 

У частині виконання умов та рекомендацій, Матриця реформ відстежує результати з початку 2024 року. За перше півріччя Україна вже виконала 108 індикаторів з 520. Зазначимо, що Міністерство фінансів відповідальне за 49 індикаторів, із яких вже виконано 17.

Уряд України презентував сайт Матриці реформ у червні 2024 року. Міжнародні партнери, у тому числі члени Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України, привітали дану ініціативу та відзначили прозорість України у виконанні умов програм співпраці. 

Інструмент дозволяє громадянам України, іноземними партнерам легко і швидко знаходити інформацію про терміни, графіки, відповідальних за виконання умов у різних сферах, вплив на економіку. 

Максимальна відкритість і публічність процесу виконання реформаційних заходів є пріоритетом Мінфіну й Уряду. Міністерство фінансів України визначено відповідальним за моніторинг заходів у межах Матриці реформ.