Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна та ЄІБ готуються до підписання нових проєктів підтримки: Міністр фінансів зустрівся з головою Європейського інвестиційного банку

Сьогодні, 22 липня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся в онлайн форматі з головою Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Надею Кальвіно та головою представництва ЄІБ в Україні Жаном Ерік де Загоном.

Сторони обговорили стан впровадження програм співпраці, а також нові проєкти підтримки. Уряд України та ЄІБ ретельно працюють над підготовкою нових фінансових угод.

“Європейський інвестиційний банк системно підтримує Україну у пріоритетних напрямах. І ми продовжуємо працювати над розширенням нашого партнерства. Загалом обсяг ініціатив ЄІБ у державному секторі складає 26 проєктів обсягом 5,3 млрд євро”, — зазначив Сергій Марченко

Обсяг портфеля спільних проєктів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співпраці і сягає понад 7 млрд євро. З початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ у всіх напрямах – близько 2 млрд євро. 

Фінансова підтримка Банку спрямовується на забезпечення пріоритетних потреб країни, у тому числі на відновлення критичної інфраструктури та відновлення енергосистеми. 

Міністр фінансів наголосив на нагальній потребі у підтримці енергетичного сектору України, а також розробці нових проєктів з відновлення та розвитку електроенергетики в Україні. Очікується, що Банк найближчим часом схвалить пакет підтримки енергетичного сектору України на суму 250 млн євро. 

Щодо поточних ініціатив, сторони відзначили фінансування ЄІБ проєктів малого-середнього підприємництва із трьома українськими банками, а також підготовку до підписання Фінансової угоди між Україною та ЄІБ за проєктами “Впровадження системи екстреної  допомоги населенню за єдиним номером 112”. Крім того, обговорили низку потенційних спільних проєктів, зокрема, тих, що спрямовані на забезпечення житлом громадян України. 

Сторони домовились продовжити роботу над ефективним впровадженням поточних і потенційних проєктів та залученням нових інвестицій Банку в Україну. 

Нагадаємо, що у 2024 році Україна та ЄІБ підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у державному та приватному секторах економіки України. У Меморандумі визначено пріоритетні напрями співпраці на найближчі 10 років.