Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Представники України та експерти МВФ досягли Угоди на робочому рівні щодо першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF)

Представники влади України та експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли Угоди на рівні персоналу щодо оновленого пакету заходів економічної та фінансової політики для першого перегляду чотирирічної програми в рамках механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF). Досягнуті домовленості підлягають затвердженню Радою виконавчих директорів Фонду.

У період з 23 по 30 травня 2023 року представники влади України та МВФ провели низку обговорень стосовно виконання структурних маяків та інших заходів, а також показників програми, підтриманої Фондом в рамках механізму розширеного фінансування (EFF). Зустрічі відбулись у Відні (Австрія) та в режимі онлайн.

“Завдяки ефективній та злагодженій роботі Уряду України, Національного банку України та інших органів влади - всі узгоджені кількісні критерії ефективності на кінець квітня та структурні заходи на кінець травня виконані вчасно. Успішний перегляд програми відкриває шлях для подальшого фінансування від Фонду в розмірі близько 900 млн доларів США (663 млн СПЗ). Під час місії, експерти МВФ відзначили зусилля української влади у збереженні макрофінансової стабільності в умовах високої невизначеності та постійних атак росії”, - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Наразі пріоритетами Уряду України в рамках програми розширеного фінансування (EFF) залишаються підтримка економічної та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високої невизначеності, відновлення боргової стійкості та підтримка відновлення України на шляху до вступу в ЄС. 

“Ми продовжуємо шлях впровадження структурних реформ, які є основою сталого зростання економіки, водночас створюючи необхідне середовище для залучення приватних інвестицій для подальшого відновлення України”, - зазначив Сергій Марченко.

Довідково

31 березня 2023 року Рада директорів МВФ затвердила нову чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України з фінансуванням в розмірі 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ). Ця програма є частиною загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму 115 млрд доларів США. Одночасно із затвердженням програми, МВФ виділив перший транш за програмою у сумі 2,7 млрд доларів США (2 млрд СПЗ). Протягом дії програми передбачено проведення одинадцяти переглядів, за результатами яких оцінюється стан виконання програми, узгоджується необхідність актуалізації заходів та показників, підтриманих в рамках програми, а також приймається рішення про виділення наступних траншів.