Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Рада директорів МВФ схвалила 15,6 млрд дол. США для України, в рамках нової програми розширеного фінансування

Сьогодні, 31 березня, Рада директорів Міжнародного валютного Фонду затвердила нову чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України з фінансуванням в розмірі 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ).

Очікується, що перший транш від Фонду Україна може отримати вже найближчим часом. А його обсяг складатиме близько 2,7 млрд дол. США прямого бюджетного фінансування.

Програма включає два етапи. На першому етапі, що запланований на 2023-24 роки, увага буде зосереджена на впровадженні надійного бюджету на 2023 рік та збільшенні мобілізації доходів, у тому числі шляхом уникнення заходів, які можуть зменшити податкові надходження. 

Перший етап також передбачає зниження інфляції та утримання обмінного курсу, в тому числі за допомогою підтримки відповідних валютних резервів. Крім того, очікуються заходи щодо сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, включно з підготовкою більш глибокої оцінки стану банківського сектора, а також продовженням сприяння незалежності НБУ.

Водночас, Уряд України зобов’язується підтримувати та продовжувати реформи щодо зміцнення системи управління та боротьби з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства.

Під час другого етапу програми буде зроблено фокус на реформах, які допоможуть максимально ефективно підтримувати післявоєнне відновлення та реконструкцію, а також допоможуть Україні імплементувати необхідні заходи на шляху до євроінтеграції. Довгострокове зростання економіки також є одним з пріоритетів другого етапу програми EFF.

Планується, що під час другого етапу Україна повернеться до довоєнних рамок політики, зокрема, до гнучкого обмінного курсу та таргетування інфляції. Водночас, буде зосереджено увагу на впровадженні суттєвих структурних реформ у фіскальній політиці для стабілізації середньострокових надходжень шляхом впровадження стратегії національних доходів, а також започаткування управління державними фінансами та запровадження реформ управління державними інвестиціями, які допоможуть у процесі післявоєнної реконструкції. Для підтримки післявоєнних реформ, необхідно покращити конкуренцію у енергетичному секторі, одночасно зменшуючи квазіфіскальні зобов’язання.

В свою чергу, Уряд України зобов’язується:

  • зміцнювати політики, які підтримують фіскальну, зовнішню, цінову та фінансову стабільність;

  • підтримувати економічне відновлення з одночасним покращенням управління та зміцненням інституцій задля сприяння довгостроковому зростанню на шляху післявоєнної відбудови України та її євроінтеграції.

Незважаючи на умови надзвичайно високої невизначеності в Україні, програма EFF є опорою у співпраці з різними міжнародними партнерами та відкриває шлях для широкомасштабного фінансування донорів, включаючи країни G7 та Європейського Союзу.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив:

“Ми вдячні Раді директорів Фонду за ухвалене рішення стосовно програми розширеного фінансування для України. Була зроблена безпрецедентна робота для досягнення результату, адже це винятковий випадок надання програми МВФ воюючій країні. Програма EFF значно посилить економіку та фінансову систему, водночас сприятиме мобілізації додаткових фінансових ресурсів від донорів. Наразі, Україна перебуває на початку нового етапу співпраці як з Міжнародним валютним фондом, так і з країнами-партнерами”.