Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: подальше запровадження NCTS потребує активності бізнесу

25 листопада 2021 року в Україні закінчила свою роботу попередня оціночна місія Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD) та інших країн-учасниць Конвенції про процедуру спільного транзиту щодо приєднання України до цієї Конвенції та NCTS.

За підсумками візиту до України місія надасть свої рекомендації, які будуть покладені в основу підготовки до наступної, основної місії, за результатами якої буде ухвалено рішення щодо  можливості запрошення України до Конвенції.

На завершення своєї роботи учасники місії, фахівці Мінфіну, Держмитслужби та Національного банку України провели низку зустрічей з представниками бізнесу та фінансових установ. Зацікавлені сторони отримали відповіді на запитання та відповідні роз’яснення щодо розширених можливостей, які відкриються для бізнесу з приєднанням України до Конвенції, а також якими можна скористатися вже сьогодні у межах національного застосування спільного транзиту та NCTS.

Зокрема, після приєднання України до Конвенції, український бізнес зможе працювати за принципом «один транспортний засіб – одна декларація – одна фінансова гарантія» від країни відправлення до країни призначення, а також користуватися перевагами та спрощеннями спільного транзиту на міжнародному рівні. 

Окрім того, 25 листопада відбувся спільний пресбрифінг представників місії, Мінфіну та Держмитслужби. Учасники відмітили суттєвий прогрес України,  окреслили наступні кроки щодо запровадження правил Конвенції та NCTS, а також поділилися очікуваннями від успішного приєднання України до системи. 

У своєму зверненні до бізнесу заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук наголосив, що Україна впевнено рухається до запровадження спільного транзиту з 35-ма країнами світу. Водночас він підкреслив, що Конвенція відкриває українським перевізникам і митним брокерам можливість розширення бізнесу через застосування транзитних спрощень та надання якісно інших послуг своїм клієнтам.  Ті компанії, що почнуть вже зараз використовувати транзитні спрощення, зможуть швидше вийти на нові ринки з моменту міжнародного застосування NCTS.

«Звертаємось до українського бізнесу з проханням більш активно включитися в процес, адже позитивна оцінка України міжнародними партнерами можлива виключно за умови підтримки NCTS та активного його використання українськими учасниками міжнародної торгівлі вже зараз. Інтеграційні процеси неможливі без руху бізнесу на зустріч», – наголосив Юрій Драганчук під час брифінгу.

Під час брифінгу та зустрічей керівник місії директор сектору по транзиту DG TAXUD Міхаель Ратьє підтвердив, що основна місія щодо приєднання України до Конвенції може відбутися вже в першому півріччі 2022 року. У разідосягнення позитивного результату Україна зможе розпочати міжнародне застосування NCTS до кінця 2022 року. Також він презентував процедуру застосування спільного транзиту та єдиної фінансової гарантії країнами-учасницями Конвенції.

Інші учасники заходів наголошували, що зараз перспективи приєднання до Конвенції більше в руках українського бізнесу і залежать від їх активності. Український Парламент спільно з Урядом, Мінфіном та Держмитслужбою зробили все для прийняття необхідних нормативно-правових актів та розгортання NCTS.

Директор Департаменту митної політики Мінфіну Олександр Москаленко звернув увагу бізнесу на те, що програма спрощень ЄС наразі стала основною моделлю роботи – понад 80% підприємств у країнах Євросоюзу мають ту чи іншу авторизацію.

Представники Європейської бізнес-асоціації наголосили, що система спільного транзиту суттєво змінює підхід до митного оформлення, оскільки за рахунок використання NCTS на міжнародному рівні можна буде переміщувати вантаж від відправника в одній країні до отримувача в іншій транзитом через треті країни за однією Т1 без додаткових оформлень у внутрішній транзит. При цьому, сплату митних платежів забезпечуватиме відправник своєю фінансовою гарантією, і вона діятиме на території всіх країн Конвенції. На думку представників Асоціації, запровадження цієї системи дозволить удосконалити процес виконання митних формальностей під час перетину кордону та зекономити час. 

Радник заступника Міністра фінансів України та Координаторка митних реформ Офісу підтримки реформ при Мінфіні Оксана Ніканорова звернула увагу бізнесу, що транзитні спрощення і спеціальні спрощення для АЕО як пазли доповнюють один одного, а виконання одних і тих самих критеріїв для отримання авторизації АЕО взаємно зараховуються і для отримання дозволу на транзитні спрощення.  

Під час місії експерти DG TAXUD оцінювали законодавче та організаційне забезпечення спільного транзиту в Україні, застосування NCTS митницями відправлення та призначення, проводили зустрічі з національною командою реалізації проекту щодо приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту, у тому числі, зі службою підтримки NCTS (Help desk), а також з представниками бізнесу та фінансових установ. Для злагодженого переходу від національного режиму застосування NCTS до міжнародного консультації будуть продовжуватися і надалі.

У роботі місії взяли участь представники Міністерства фінансів України, Держмитслужби, Офісу підтримки реформ при Мінфіні, Національного банку України, експерти Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM).