Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інтерв’ю Сергія Марченка для іспанської газети ElPais (Cinco Dias) (27.06.2022)

Сергій Марченко наголосив, що необхідно чинити більший тиск на Росію, щоб змусити їх зупинити війну.

Ви вважаєте, що санкції, які є зараз, ефективні?

Ні. Ми вважаємо, що вони не дуже ефективні. Щоб підготуватися до війни, в росії прийняли ряд рішень, які допомагають їм сьогодні підтримувати економіку країни. Російській економіці завдано значно меншої шкоди, ніж українській. Щодня вони отримують мільярди від експорту нафти та газу, що дозволяє їм фінансувати війну. Поки ми підраховуємо наші втрати, вони підраховують свої доходи.

Які економічні наслідки війни в Україні?

Величезні. Ми покриваємо лише близько 62% державного бюджету, і це без урахування військових видатків. Інфляція у травні досягла 18%. Загалом збитки становлять близько 103,9 млрд доларів США. Наприклад, тільки руйнування житлових будинків завдало Україні збитків розміром 39 млрд доларів США. Також ми очікуємо скорочення ВВП через руйнування інфраструктури та втрачені надходження від бізнесу.

Що потрібно Україні сьогодні?

Нам потрібні додаткові санкції проти більшої кількості російських банків і компаній. Ми також закликаємо до дій проти тих країн, які ухиляються від санкцій і дозволяють Росії продовжувати заробляти кошти під час війни. Нам потрібно, щоб Росія перестала бути суб’єктом міжнародної економічної системи.

Чи задоволені ви європейською допомогою?

Ми отримали фінансову підтримку від ЄС на початку повномасштабного вторгнення, але цього недостатньо. Війна коштує нам 5 млрд доларів США на місяць. Підтримка країн Заходу, яку ми отримуємо зараз, недостатня для покриття всіх витрат. Ми маємо певні домовленості та підтримуємо комунікацію з партнерами, але отримання фінансової підтримки від ЄС потребує часу. А кошти нам потрібні вже зараз.

Німеччина була недостатньо жорсткою у питаннях санкцій, яка ваша думка з цього приводу?

Єдине, що я можу сказати, це те, що ми отримуємо відчутну підтримку від Уряду канцлера Олафа Шольца. Проте, очевидно, ми очікуємо більшого. Ми закликаємо до повного ембарго на російську нафту і газ. Сьогодні всі країни страждають, у той час як Москва отримує мільйони щодня. Якщо ембарго не буде запроваджено, ми б хотіли побачити альтернативні кроки, які можуть зупинити фінансування військової машини Росії.

За рахунок чого Україна покриває військові видатки?

Переважно за рахунок податків, але ми також проводимо аукціони військових облігацій. Завдяки цьому після початку повномасштабного вторгнення рф ми змогли залучити до бюджету близько 3,4 млрд доларів США. Ми плануємо продовжити цю кампанію.

Це системна фінансова допомога?

Ні. Ми очікували, що війна триватиме від одного до трьох місяців. Зараз ми не можемо прогнозувати точно. Витрати та збитки нашої економіки збільшуються з кожним днем.

Чи витримає війну Росія?

Росія менш вразлива у цій війні, ніж Україна. Війна на нашій території, для нас це реальна шкода. Наші люди гинуть, Росія руйнує нашу інфраструктуру та нашу промисловість. Їм же потрібно лише замінити знищену військову техніку.

Такі країни, як Китай та Індія, продовжують співпрацювати з Росією. Що ви про це думаєте?

Китай та Індія знають, що таке війна на їхній землі, проте вони не підтримують Україну так, як інші країни. Але ми просимо хоча б не ставати на бік Росії. Якщо вони не хочуть підтримувати зброєю чи грошима, ми будемо вдячні підтримці людей, які потребують гуманітарної допомоги. Також ми просимо їх не звинувачувати українців у війні та не виправдовувати вбивства, скоєні російськими окупантами.

Які ваші очікування щодо майбутньої інтеграції з ЄС?

Ми хочемо впровадити законодавчі та антикорупційні норми, які, на нашу думку, будуть мати позитивний вплив на Україну. З іншого боку, ми також сподіваємося на підтримку та доступ до європейських фондів, щоб фінансувати відновлення економіки.

Досі українська економіка базувалася на експорті сировини, чи зміниться це в майбутньому?

У майбутньому ми сподіваємося на збільшення нашого експорту до нових країн, а також на розвиток малого й середнього бізнесу та сфери послуг. Я думаю, що в найближчі кілька років ми спробуємо відновити втрачене. Зараз у нас є проблеми з експортом через блокування українських портів. Ми є одними із головних світових виробників соняшникової олії та борошна. Через блокаду РФ Україна втрачає один із основних ресурсів наповнення бюджету і ще одним наслідком може стати голод у світі. Сподіваємося, що незабаром нам вдасться відновити експорт.

ElPais (Cinco Dias)