Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд затвердив порядок формування переліку іноземних фондових бірж, на які розповсюджуються вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів

Рішенням Уряду затверджено Порядок формування переліку іноземних фондових бірж (регульованих ринків), на які розповсюджуються вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників.

Зазначене рішення спрямовано на забезпечення реалізації положень Закону України від 06.09.2022  № 2571-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб» і з метою:

- належного та вчасного виконання умов отримання Україною кредитних коштів Європейського Союзу, визначених Меморандумом про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо надання Україні макрофінансової допомоги на 2023 рік загальною сумою до 18 мільярдів євро;

- реалізації рекомендацій Висновку Європейської Комісії щодо заявки України на членство в ЄС в частині забезпечення відповідності законодавства щодо боротьби з відмиванням грошей стандартам Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

Порядком визначено загальні засади формування переліку іноземних фондових бірж (регульованих ринків), на які розповсюджуються вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників, рівнозначні тим, що були прийняті Європейським Союзом.

Зокрема, Порядком встановлено:

  • процедуру формування переліку та внесення відповідних змін до переліку;
  • умови (вимоги) та критерії включення до переліку іноземних фондових бірж (регульованих ринків);
  • підстави для виключення іноземної фондової біржі (регульованого ринку) з переліку та строки прийняття рішення про виключення.

Також Порядком передбачено, що Мінекономіки формує Перелік та вносить його на розгляд Кабінету Міністрів України в установленому порядку. Під час формування Переліку Мінекономіки враховує результати опрацювання відповідних пропозицій від НКЦПФР, Мінфіну, МЗС та Держфінмоніторингу.

Публічні компанії (юридичні особи, створені у формі публічного акціонерного товариства), акції яких допущено до торгів на фондовій біржі з переліку іноземних фондових бірж, на які розповсюджуються вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників, зможуть не подавати державним реєстраторам інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників.