Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: З початку року обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектору зменшився на 11%

Сьогодні Міністр фінансів України зустрівся з Регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Арупом Банерджі. Зустріч відбулась в рамках роботи Місії Світового банку з надання технічної допомоги фінансовому сектору в період з 13 по 16 грудня.

Сторони обговорили питання щодо врегулювання неплатоспроможності банків, подальшого розвитку ринків капіталу, зменшення державного регулювання банків. Серед іншого, були підняті питання реформування пенсійної системи та впровадження нової моделі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Сергій Марченко зазначив, що важливою складовою реформування державних банків є зменшення частки держави у банківському секторі до 25%. Задля цієї мети Урядом України вже затверджено основні напрями діяльності Укрексімбанку, Ощадбанку, ПриватБанку та схвалено стратегії розвитку Укрексімбанку, ПриватБанку та Ощадбанку.

Однією з тем для обговорення було продовження співпраці для реалізації продажу частини Ощадбанку. Ключовим елементом співробітництва є завершення процедур підготовки та приєднання Ощадбанку до системи гарантування вкладів фізичних осіб. 

Нагадаємо, що 22 жовтня 2021 року Ощадбанком і ЄБРР підписали мандатний лист щодо початку роботи над проектом можливого залучення довгострокового кредиту обсягом до 100 млн євро на умовах субординованого боргу з опцією конвертації в акції банку.

Водночас було піднято питання зменшення частки непрацюючих кредитів (NPL) до визначеного рівня - до 20%. З початку 2021 року обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектору зменшився на 35 млрд грн або на 11%.

Окрім того, представники Світового банку зазначили, що підтримують реформування пенсійної системи в Україні та надаватимуть експертні консультації для впровадження другого рівня обов’язкової накопичувальної пенсії.