Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

1500 представників бізнесу взяли участь у семінарі про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS)

Близько 1500 представників бізнесу взяли участь в онлайн-семінарі «Приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Перехід до міжнародного застосування NCTS в Україні», який відбувся 20 вересня 2022 року.

«З 1 жовтня набирають чинності положення законодавства, над якими ми довгі роки працювали і про які ми багато розповідали як про практичне впровадження найкращих європейських практик. Так, окрім положень Конвенцій, набирають чинності й спрощені митні формальності для підприємств, які сьогодні доступні лише авторизованим економічним операторам. Тому для широких кіл українського бізнесу стає доступною можливість поєднання спеціальних транзитних спрощень із окремими чи всіма спрощеннями з програми АЕО, що дозволить експортерам, імпортерам, митним брокерам чи перевізникам підібрати власний оптимальний набір спрощених митних формальностей, аналогічних тим, якими користуються підприємства в Європейському Союзі», – підкреслив директор Департаменту митної політики Мінфіну Олександр Москаленко.

Фахівці й експерти митної сфери, а саме представники Міністерства фінансів України, Держмитслужби, Офісу підтримки реформ при Мінфіні та Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), протягом 3,5 години розповідали учасникам заходу про нові можливості для бізнесу з приєднанням України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та переваги міжнародного застосування NCTS, а також відповіли на чисельні запитання.

«Конвенція про процедуру спільного транзиту, міжнародне застосування NCTS ‒ це нова реальність для українського бізнесу, яка розпочнеться уже з 1 жовтня. Ми ініціювали цей семінар, щоб зупинитися на практичних аспектах, які цікавлять бізнес. Інтерес до семінару безпрецедентний. Надалі плануємо продовжувати спілкування, щоб у бізнесу не лишалося запитань без відповіді», – повідомив заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов.

Також спікери акцентували, що Конвенція не обмежує у жодному разі український бізнес, натомість додає сучасні інструменти на вибір, якими користуються країни-учасниці.

«Митниця відповідає за контроль товарів. Ми в ЄС прагнемо до того, щоб менше часу для контролю витрачати на кордоні, а більше – всередині країни. В Україні поки що більшість товару їде без перевірки всередині країни – уся робота з контролю відбувається безпосередньо при в'їзді в ЄС. Тому на кордоні утворюються черги. NCTS вирішує велику частину цієї проблеми: є можливість заздалегідь подати декларацію і необхідні дані безпеки до системи, після перевірки всередині країни поставити потрібні пломби, які визнаються в ЄС. Тоді на кордоні потрібен час лише на те, щоб прочитати номер штрих-коду, як це робиться в супермаркеті», – зазначив міжнародний експерт EU4PFM Вітяніс Алішаускас.

«Система транзитних спрощень у NCTS як «пазл» доповнює митні спрощення, доступні для АЕО та підприємств без статусу АЕО. Зі збереженням стимулювання бізнесу до доброчесності спрощено вимоги для отримання таких спрощень: фінансово стійкіші компанії зможуть скористатися поглибленими спрощеннями (наприклад, звільнення від гарантії), більш вразливі – базовим пакетом. Увесь необхідний пакет спрощень можна буде отримати після подання єдиної заяви з анкетою самооцінки. Гаранти зі свого боку також ранжуватимуть вартість своїх послуг: дешевше – для надійних клієнтів, у яких немає випадків недоставки товарів, дорожче – ризиковим клієнтам», – розповіла радниця заступника Міністра фінансів України, координаторка митних реформ Офісу підтримки реформ при Мінфіні Оксана Ніканорова.

Участь у семінарі могли взяти всі охочі. Захід є продовженням практики активної взаємодії з бізнесом з питань спільного транзиту.

Матеріали семінару:

- відеозапис;

- презентація «Міжнародне застосування Україною процедури спільного транзиту (NCTS): нові виклики та можливості для бізнесу».

Оперативне інформування бізнесу «Спільний транзит (NCTS)» та служба підтримки за посиланням.

Детальну інформацію щодо нових можливостей, які надає спільний транзит бізнесу, можна отримати на сайті Мінфіну.