Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

30 років співпраці зі Світовим банком

Цього року Україна відзначає 30 років співпраці з Групою Світового банку. 3 вересня 1992 року відбулося підписання Статей Угоди Міжнародного банку реконструкції та розвитку, що стало одним із переломних моментів у розвитку фінансової системи країни.

Україна є членом усіх п’яти структур Групи Світового банку: Міжнародного банку реконструкції та розвитку (IBRD), Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Міжнародної асоціації розвитку (IDA), Багатосторонньої агенції з гарантування інвестицій (MIGA), Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID).

Серед міжнародних кредитно-фінансових організацій Міжнародний банк реконструкції та розвитку є другим, після МВФ, кредитором України. За 30 років плідної співпраці Світовий банк затвердив для України 70 позик загальним обсягом більш ніж 14,4 млрд дол. США та 2,1 млрд євро, з яких наразі отримано 11,8 млрд дол. США та 1,2 млрд євро. 

Фінансові ресурси, отримані від Світового банку, використовуються для фінансової та технічної підтримки державного бюджету, допомагають нашій державі впроваджувати інституційні та структурні реформи, а також реалізовувати довгострокові інвестиційні проекти за пріоритетними напрямами економічного розвитку країни. 

Протягом 1996-1998 років підтримка Банку стала каталізатором закладення основ сучасної економіки та державних інститутів. Сторони підписали “Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегії допомоги Світового банку Україні на 1996-1998”. Він передбачав виділення кредитів для модернізації та розвитку  аграрної сфери , вугільної промисловості та підприємства, а також забезпечення належного прозорого керівництва державних установ та розвиток ринково-орієнтованих інституцій. 

Світовий банк є важливим партнером Уряду України. Банк надає фінансову та консультаційну допомогу щодо підготовки, реалізації та моніторингу спільних інвестиційних і системних проектів, спрямованих на проведення в Україні широкомасштабних макроекономічних та соціально-економічних реформ. За роки співпраці завдяки фінансовій підтримці Світового банку було проведено реформу влади, фінансової і судової системи, демонополізацію економіки, зміцнено антикорупційні інституції. Крім того, кошти Банку спрямовувалися на модернізацію та реформування муніципальної інфраструктури, енергетичного сектору, агросектору, соціальної системи, охорони здоров’я та сфери освіти.

Нещодавнім прикладом успіху співпраці стала стабілізація ситуації у 2014 році. Країна тоді перебувала у стані рецесії після початку агресії рф, що спричинило значне скорочення резервів, зменшення інвестицій, рівня споживання, високий рівень проблемних кредитів, відтік депозитів, а також падіння національної валюти. 

У співпраці з Банком було здійснено реформування банківського сектора та бізнес-середовища з метою зростання приватного сектора, залучення нових інвестицій та спрямування кредитів у реальний сектор, енергетики, охорони здоров’я, соціального захисту та водопостачання. Завдяки цим крокам Україна стала більш стійкою до криз, що і продемонструвала під час пандемії. Зокрема, українська економіка була єдиною серед країн, що розвиваються, яка під час економічної кризи 2020-2021 років, спричиненої пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, зменшила борг по відношенню до ВВП.

Сьогодні підтримка Світового банку має особливе значення для України, оскільки перед фінансовою системою постав ключовий виклик: забезпечення всіх першочергових та пріоритетних видатків в умовах значного зменшення доходів держбюджету через повномасштабні воєнні дії. 

Наразі Україна потребує міжнародної допомоги для забезпечення повноцінного функціонування фінансової системи, фінансуванні першочергових соціальних видатків та підтримки економіки. Світовий банк з перших днів відкритої війни рф проти України забезпечив безпрецедентну підтримку нашої держави, зокрема у березні 2022 року, у надзвичайно короткі строки, було затверджено додатковий пакет підтримки для України в розмірі понад 500 млн євро,  які були спрямовані до загального фонду державного бюджету на покриття нагальних соціальних та гуманітарних витрат. Під час воєнного стану в Україні Світовий банк затвердив три позики на загальну суму 1,85 млрд євро та 91,16 млн доларів США. 

З метою надання підтримки Україні під час війни Світовий банк створив новий ефективний фінансовий механізм на безповоротній основі: Цільовий фонд багатьох донорів, завдяки чому вдалося залучити грантові кошти на загальну суму 1,088 млрд євро та 7,5 млрд доларів США таких країн як США, Велика Британія, Данія, Нідерланди, Австрія, Норвегія, Литва, Латвія та Ісландія. 

Україна прагне й надалі зміцнювати дружні партнерські відносини зі Світовим банком, покращуючи життя українських громадян спільними зусиллями.

Ми дякуємо Банку за 30-річний шлях розвитку української економіки та за результативну співпрацю, яка допомогла нам стати стійкими перед обличчям сьогоднішніх викликів.