Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Банки державного сектору скоротили портфель непрацюючих кредитів на 6,1 млрд.грн.

Банки державного сектору продовжують зменшувати портфель непрацюючих кредитів. Так, за підсумками І півріччя поточного року обсяг NPL скоротився на 6,1 млрд грн до 391 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі сектору знизилась до 63,1%. В галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектору традиційно сконцентровано у оптовій та роздрібній торгівлі, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів, металургійному виробництві.

У першому півріччі 2020 року банками державного сектору було проведено реструктуризацій NPL на суму 14 млрд грн, скорочено обсяг простроченої заборгованості на 2,6 млрд грн, списано 26 млрд грн непрацюючих кредитів за рахунок резервів.

«Для посилення можливості ефективного врегулювання портфелю непрацюючих кредитів, було прийнято Постанову КМУ № 281 «Про затвердження критеріїв та умов визначення банками, в яких державі належить 75 і більше відсотків статутного капіталу, заходів з управління проблемними активами» та Постанову НБУ № 49 «Про затвердження Положення про визначення критеріїв для списання знецінених фінансових активів банків України за рахунок оціночних резервів під очікувані кредитні збитки». Окрім цього, у липні поточного року, Рада з фінансової стабільності затвердила оперативні плани щодо зниження обсягів NPL банків державного сектору протягом наступних трьох років, які передбачають суттєве зменшення частки непрацюючих кредитів у кредитних портфелях банків державного сектору», - відзначив Дмитро Олійник, директор Департаменту фінансової політики  Міністерства фінансів України.

Для зниження частки проблемних кредитів банки державного сектору також вели активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості. Станом на 1 липня 2020 в судах знаходилися понад 57 тисяч позовів банків на сукупну суму 38 млрд. грн. В першому півріччі було подано 29 тисяч нових позовів до суду на суму близько 10 мільярдів гривень. По 54 тисячах справ було винесено рішення про стягнення на користь державних банків 8 мільярдів гривень.  Було відкрито 164 тисячі виконавчих проваджень на загальну суму 72 млрд грн.