Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Глобальний форум ОЕСР високо оцінив систему управління інформаційною безпекою ДПС

26 червня 2024 року Глобальний форум з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей схвалив Звіт щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою в Україні за результатами проходження Державною податковою службою оцінювання на предмет відповідності вимогам щодо конфіденційності та захисту даних для цілей міжнародного автоматичного обміну інформацією. 

Під час проходження оцінювання ДПС, яка є компетентним органом України для цілей обміну, підтвердила, що забезпечує належний рівень дотримання вимог щодо конфіденційності та захисту даних для цілей міжнародного автоматичного обміну інформацією. 

Схвалення Звіту є важливим етапом у процесі запровадження в Україні міжнародного автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS та звітами в розрізі країн (CbC Reports), а також є необхідною передумовою для набрання чинності відповідними міжнародними багатосторонніми угодами, до яких ДПС приєдналася у 2022 році. 

Завдяки успішному проходженню оцінювання Україна стане рівноправним та надійним партнером в міжнародній системі автоматичного обміну інформацією, що об’єднує понад 100 країн (зокрема усіх держава-членів Європейського Союзу). Перший обмін інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS відбудеться восени 2024 року.

Міністерство фінансів України принагідно нагадує про наближення граничного строку подання фінансовими установами звітів про підзвітні рахунки – перший звіт за період, що розпочинається 01 липня 2023 року та завершується 31 грудня 2023 року, має бути поданий до 01 липня 2024 року. З переліком підзвітних юрисдикцій для цілей подання звіту про підзвітні рахунки можна ознайомитися на офіційному вебсайті ДПС за посиланням.  

Довідково:

Необхідність імплементації Україною міжнародних стандартів з прозорості та  обміну інформацією визначено внутрішньодержавними програмними документами Уряду, а також міжнародними зобов’язаннями України як учасниці Глобального форуму ОЕСР та кандидатки на вступ до Європейського Союзу. Впровадження цих міжнародних стандартів в українське законодавство та практику здійснюється за сприяння Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).