Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Грамотне управління державним боргом дозволило знизити ставки ОВДП - Мінфін

Економіка України зростає 13 кварталів поспіль. Основними рушійними силами зростання залишаються внутрішній споживчий та інвестиційний попит.

Про це йдеться в регулярному макроогляді Міністерства фінансів.

Споживання зростає на фоні підвищення заробітних плат (завдяки вищій мінімалці, ліпшим фінансовим умовам компаній на фоні трудової міграції), а інвестиції збільшуються через потребу модернізувати виробництво та технології, а також будувати інфраструктурні об’єкти.

Водночас, інвестиційний попит сприяє пожвавленню імпорту, тоді як попит на український експорт залишається слабким. Тому, реальний чистий експорт має від’ємний внесок до економічного зростання.

Виважена фіскальна політика та жорстка монетарна політика сприяли сповільненню інфляції та стабільності обмінного курсу.

У січні-квітні 2019 року доходи Державного бюджету становили 95,7% від розпису передусім через міцніший, ніж початково очікували, курс гривні, нижчий імпорт газу, скорочення виробництва тютюну, ухвалення нормативу розподілу чистого прибутку підприємств та дивідендів лише 26 квітня, звільнення з січня 2019 року від оподаткування ПДВ імпорту сонячних батарей.

Доходи за перші чотири місяці 2019 року зросли на 18,3% р/р через вищі доходи від ПДФО (внаслідок зростання середньої заробітної плати), більші доходи від ПнПП та рентної плати за користування надрами. Крім того, НБУ перерахував в бюджет 47,6 млрд грн відповідно до Закону України «Про Національний банк України».

Дефіцит державного бюджету становив 1,7 млрд грн.

Виважена політика МінФіну з управління державним боргом сприяла зниженню розміру боргу по відношенню до ВВП, а в квітні дозволила знизити середньозважену доходність ОВДП, а також збільшити строки обігу державних облігацій. Зокрема, гривневі ОВДП із погашенням у 2023 році на суму 2,7 млрд грн розміщені з доходністю 16% річних.