Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Європейською Комісією схвалено пропозицію щодо надання Україні макрофінансової допомоги на суму 1.2 млрд. євро

Міністерство фінансів України вітає схвалення Європейською Комісією пропозиції щодо пакету макрофінансової (кредитної) допомоги на суму 3 мільярди євро для підтримки в контексті пандемії Covid-19 десяти країн-партнерів.

Пакет допомоги буде орієнтований на сусідні із Європейським Союзом країни та країни-партнери політики розширення ЄС, у тому числі: Республіку Албанія, Боснію та Герцеговину, Грузію, Хашемітське Королівство Йорданії, Косово, Республіку Молдова, Чорногорію, Республіку Північна Македонія, Республіку Туніс та Україну.

Пропозиція Європейської Комісії, після затвердження її Європейським Парламентом та Радою ЄС, відкриє можливість надання Україні пільгового кредиту на суму 1,2 мільярди євро в рамках нової програми макрофінансової допомоги ЄС.

З огляду на нагальну потребу у залученні додаткових ресурсів для забезпечення боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, Міністерство фінансів України розраховує на оперативне узгодження та прийняття відповідного позитивного рішення Європейським Парламентом та Радою ЄС.

У разі затвердження пропозиції Європейської Комісії, Сторонами має бути узгоджено та підготовлено Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду між Україною та ЄС, що міститимуть фінансові умови та умови структурної політики для виплати відповідних траншів.

Міністерство фінансів України готове до невідкладного проведення відповідних консультацій зі Стороною ЄС для узгодження положень зазначених договорів та їх оперативного укладання з метою отримання першого безумовного траншу кредитних коштів макрофінансової допомоги ЄС у якомога коротший термін.

 

Довідково: в рамках співробітництва між Україною та ЄС, сторонами у 2014 – 2019 роках вже було реалізовано чотири програми макрофінансової (кредитної) допомоги ЄС, в рамках яких було Україною було отримано пільгове кредитне фінансування на загальну суму 3,31 млрд євро.

Усі отримані у попередні періоди Україною кошти макрофінансової допомоги ЄС було спрямовано на зменшення зовнішнього фінансового тиску, поліпшення платіжного балансу держави, забезпечення бюджетних потреб.