Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інтерв'ю Міністра фінансів Сергія Марченка для турецького Агентства Анадолу (03.02.2021)

Мінфін: Україна зацікавлена у використанні досвіду Туреччини

Міністр фінансів України Сергій Марченко дав інтерв'ю Агентству Анадолу, в якому проаналізував рівень та перспективи співпраці з Туреччиною, в тому числі, в економічній, авіакосмічній та оборонній сферах.

- Відносини між Туреччиною та Україною активно розвиваються. Як ви оцінюєте взаємодію двох країн, в тому числі в сфері економіки?

- Україна і Туреччина пройшли шлях від звичайних відносин сусідніх країн до стратегічного партнерства. Ми розвиваємо політичний діалог, взаємодіємо в рамках міжнародних організацій і в питаннях безпеки. Наші економічні інтереси перетинаються в сферах транспорту, енергетики, авіабудування, взаємних туристичних потоків і культурно-гуманітарних обмінів.

В цілому, ці взаємини вважаю дуже теплими, дружніми, з колосальним потенціалом динамічного розвитку.

Показники взаємної торгівлі це підтверджують.

Туреччина - четвертий в світі ринок для українського експорту і шостий партнер по рівню товарообігу. У 2019 м обсяги двосторонньої торгівлі досягли $ 5 млрд. За 9 місяців 2020 року цей показник становив $ 3,7 млрд.

- Ви сказали, що наші країни досягли рівня торгівлі в $ 5 млрд. Чи вважаєте ви цей показник достатнім?

- Глави наших держав неодноразово озвучували амбітну мету - підвищити обсяг двосторонньої торгівлі до $ 10 млрд. Тому існує колосальний потенціал для зростання економічного партнерства. Це підтверджує і статистика.

Обсяги товарообігу в 2019-м зросли на 22,3% в порівнянні з 2018-м.

На жаль, 2020 й для всього світу був складним через пандемію COVID-19. Але вже в поточному році розраховуємо на збільшення торгівлі, в тому числі за рахунок розширення спектра товарів і послуг, які будуть поставлятися Україною до Туреччини і в зворотному напрямку.

Ми зацікавлені розширювати лінійку експортної української продукції за рахунок товарів з високою доданою вартістю та за рахунок спільних інноваційних проектів.

Україна активно залучає турецькі інвестиції в реалізацію інфраструктурних проектів. Знаю, що Міністерство інфраструктури пропонує турецьким компаніям можливості інвестицій в українські порти, зокрема на умовах концесії.

Упевнений, інтеграція потенціалів наших країн в сфері ринку фінансових послуг, агросекторі, оборонно-промисловому комплексі дозволять нам досягти серйозних результатів. Ми готові до поглиблення такого формату відносин.

- Президенти Туреччини та України готуються до підписання Угоди про створення зони вільної торгівлі. Як ви оцінюєте хід переговорів?

- Зазначу продуктивність двостороннього діалогу. З української сторони цим займається мій колега міністр економіки.

Поки рано говорити про завершення процесу, оскільки є невирішені питання. Знаю, що за останній час переговори істотно просунулися в частині тарифних і нетарифних обмежень, ввізних мит на товари і послуги. Вважаємо, що найближчим часом діалог стане ще інтенсивнішим. Лише за останні півроку відбулися кілька раундів обговорень і двосторонніх консультацій. Продовжуємо переговори і пошук рішень, прийнятних і вигідних для обох сторін.

Чекаємо від турецької сторони позиції щодо лібералізації торгівлі товарами металургії та пропозиції про доступ на ринок товарів і послуг.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що процес перебуває на фінішній прямій, і Угода повинна бути підписана в найкоротші терміни. Я солідарний з думкою глави держави.

- Як ви оцінюєте рівень інвестиційного співробітництва між Україною та Туреччиною?

- В даний час обсяг турецьких інвестицій в Україну перевищує $ 500 млн. За експертними оцінками, їх загальний обсяг з урахуванням ресурсів, залучених через банківські структури та спільні підприємства в інших країнах, досягає $ 3 млрд. Але ми хочемо бачити наше інвестиційне співробітництво більш активним. Нинішній рівень вважаю недостатнім з огляду на економічні можливості країн.

Ми зацікавлені в участі турецького капіталу в розвитку технологічного потенціалу України, в інвестуванні в індустрії нового покоління, якими славиться Туреччина.

Ми готові до спільних проектів в авіакосмічній сфері. Двостороння комунікація між представниками високотехнологічних індустрій, в тому числі в сфері оборонно-промислового комплексу двох країн, дають привід сподіватися на створення успішних стратегічних проектів.

- Наскільки Україна здатна створити привабливі умови для інвестицій з боку турецьких приватних підприємств? Маю на увазі податкові пільги та інші чинники стимулювання.

- Як міністр фінансів, я сприяю вдосконаленню правової бази в сферах, які знаходяться в моєму віданні. В першу чергу, це фіскальна служба і система збору митних платежів.

В Україні останнім часом прийнято ряд законів, які захищають інвестиції, супроводжують становлення нового бізнесу, надають інвестору пільги, в тому числі податкові. Існують пільги на ввезення обладнання.

Наша мета - дати інвестору можливість на етапі ініціації бізнесу полегшити податкове навантаження. Вважаю, в Україні створені достатні умови, що дозволяють бізнесу, який готовий прийти в нашу країну, отримати підтримку від української держави і стимули до активного розвитку.

- Що ви думаєте про співпрацю України і Туреччини в питаннях безпеки і оборонної промисловості?

- Ви знаєте, що Україна протистоїть збройній агресії з боку Росії. Щоб перемогти в цій гібридній війні, нам важливо розвивати свій оборонно-промисловий потенціал за рахунок новітніх технологічних розробок. Ми зацікавлені використовувати турецький досвід, щоб посилити обороноздатність України.

Туреччина є безумовним світовим лідером за темпами розвитку національного ОПК. За 10 років ви здійснили інноваційний прорив. В результаті сім турецьких компаній ОПК - в ТОП-100 світових компаній від Defense News.

Турецький шлях реформування ОПК, який складається з поєднання державного та приватного виробництва та впровадженні інновацій - оптимальний для України. Нам важливий розвиток новітніх технологій, об'єднання потенціалів наших країн, створення СП і спільних виробничих циклів.

Ми готові до прямих зовнішньополітичних угод і до локалізації виробництва. Упевнений, ми досягнемо синергії в побудові спільних інноваційних кейсів в оборонній промисловості.

Виходячи з цієї стратегії, в рамках візиту Президента Зеленського в Анкару 16 жовтня 2020 року підписано Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Туреччини в області оборонно-промислових проектів.

Ще одним кроком стало підписання в грудні 2020 року міністром оборони України угоди з турецькими компаніями про передачу технологій та виробництво корветів і ударних БПЛА «Bayraktar» для української армії. Ці проекти посилять обороноздатність України і в цілому – безпеку у Чорноморсько-Азовського регіону.

- У яких галузях оборонної промисловості наші країни можуть досягти найбільшого результату?

- Українсько-турецьке співробітництво в сфері ОПК простягається від землі до космосу. Уже реалізуються проекти з переоснащення української армії засобами зв'язку турецької компанії «Aselsan». Ми сприяємо модернізації турецької бронетехніки українськими системами активного захисту і динамічної броні.

Перспективним напрямком є ​​бронетанкове двигунобудування, де Україна - один зі світових лідерів.

Ми готові до спільного виробництва літаків на технологічній основі всесвітньо відомого українського підприємства «Антонов», а також авіаційних силових агрегатів на базі інноваційної компанії «Івченко-Прогрес».

Загалом партнерство в авіакосмічній та оборонно-промисловій сферах включає більше 30 проектів.

Україна вдячна Президенту Турецької Республіки, а також топ-менеджменту компанії «Baykar Makina», які в критичний для нашої країни час посилили нас ударними БПЛА «Bayraktar». Цей контракт вивів глибину нашого партнерства на стратегічний рівень, значно посиливши оборонний потенціал України.

Наступним кроком стане спільне виробництво ударного БПЛА «Akinci» з двигуном української компанії «Івченко-Прогрес». Зараз в рамках цього проекту опрацьовується проект локалізації виробництва в Туреччині та Україні. Знаю, там не всі питання вирішені в повному обсязі, але впевнений, що сторони знайдуть прийнятне для всіх рішення.

- Ви акцентували увагу на питаннях регіональної безпеки. Наскільки важливий цей аспект для України?

- В цілому наші країни підписали близько 30 угод про регіональну співпрацю. Аспекти регіональної безпеки, безумовно, займають важливе місце у відносинах України з Туреччиною. Ми вдячні за незмінну позицію Туреччини щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, захист прав кримськотатарського народу.

Туреччина займає послідовну і конструктивну позицію в цих принципових для нас питаннях. Ми високо цінуємо офіційне рішення турецької сторони приєднатися до «Кримської платформи». Для нас це важливий сигнал партнера в підтримці суверенітету і територіальної цілісності України.

Ми зацікавлені в такому партнері, як Туреччина. У нас багато спільного. У нас є розуміння, як забезпечити максимальний результат цієї співпраці. Безумовно, підписання угоди про Зону вільної торгівлі з Туреччиною посилить динаміку наших відносин і дозволить економікам наших країн бути більш конкурентоспроможними.

Агенство Анадолу (російська)

Anadolu Agency (english)

Anadolu Agency (turkish)