Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інвестування в людський капітал: конклав Міністрів в рамках Весняних зустрічей Світового банку

5 квітня Міністр фінансів Сергій Марченко взяв участь в заході “Human Capital Project. Ministerial Conclave 2021”, присвяченому обговоренню питання інвестування в людський капітал для екологічного, стійкого та повноцінного відновлення в пост-пандемічний період. Подія відбулась в рамках проведення Весняних зборів МВФ та Групи Світового Банку в онлайн-форматі.

Учасниками конклаву були представники 80 країн світу, партнери з питань розвитку, донорські організації, представники приватного сектору.

“Епідемії, кліматичні зміни, політичні конфлікти, міграція - лише частина викликів, з якими сьогодні стикається увесь світ. У всьому цьому різномаїтті проблем, розвиток людського капіталу є основою зростання національної економіки та зміцнення конкурентних позицій України у світі. Згідно з даними Світового банку, індекс людського капіталу в Україні в 2020 році склав 0.63. Варто зауважити, що даний показник перевищує середній показник країн з аналогічним рівнем економічного розвитку у світі, однак є наразі нижчим за середній показник країн Європи та Центральної Азії. Для того, щоб українці реалізували свій потенціал на 100%, необхідно більш таргетовано інвестувати в освіту, охорону здоров’я та соціальний захист”, зазначив Сергій Марченко.

 

Ключовими питаннями засідання конклаву були: 

  • Відновлення системи людського капіталу у галузі охорони здоров’я, освіти, вирішення проблем робочих місць у період пандемії та пост-пандемічний період. Учасники обговорили питання спрямування інвестицій на боротьбу з нерівністю та непропорційний вплив пандемії на бідну та вразливу частину населення країн світу; 

  • Створення стійких систем надання послуг за допомогою “розумного” фінансування та вдосконалення, модернізація систем соціального захисту; 

  • Як інвестиції в людський капітал можуть сприяти створенню комфортних робочих місць: розширення економічних можливостей та забезпечення екологічної та фінансової стійкості.  

Міністр поділився досвідом України у боротьбі з наслідками пандемії COVID-19 та розвитком людського капіталу в країні. Першим і головним питанням забезпечення економічного розвитку в 2020 році було створення умов для успішної адаптації певних галузей економіки до значних карантинних обмежень, накладених в результаті пандемії COVID-19. Також Марченко розповів про зміни в законодавчих актах щодо державної підтримки культури, туризму та творчих галузей, які зазнали великих втрат в минулому році. Ще одне досягнення, яке було озвучено, - “діджиталізація економіки”, цифрові технології дозволили підтримувати економічну діяльність віддалено. 

“Сьогодні Уряд України здійснює реформи, спрямовані на підвищення продуктивності та конкурентоспроможності людського капіталу шляхом створення сучасних робочих місць, здатних виробляти товари та послуги з високою доданою вартістю. Ці реформи стосуються усіх ключових сфер, що сприяють збільшенню людського капіталу: освіти, охорони здоров’я та соціального захисту”,- наголосив Сергій Марченко щодо дій, які продовжують впроваджуватися сьогодні.

Міністр фінансів також поділився досвідом реформування освіти в Україні в часи пандемії. Наша країна впровадила заходи для підтримки дистанційного навчання: трансляції відеоуроків по телебаченню та онлайн-платформи дистанційного навчання. Було проведено інформаційні кампанії, такі як «Школо, ми готові», спільно з ЮНІСЕФ, для інформування вчителів, учнів та батьків про вказівки щодо безпечного та стійкого навчання в умовах пандемії. Окрім того, наразі разом зі Світовим банком Україна готує проект, спрямований на підтримку безперервності навчання та операційної стійкості у вищій освіті шляхом ініціатив щодо розширення цифровізації.

“Що стосується питань фінансування, то Україна вжила заходів для захисту видатків на освіту в 2021 році шляхом: збільшення трансфертів місцевим органам влади; надання подальшої підтримки та соціального захисту викладачам шляхом підвищення заробітної плати (субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам)”, - зазначив Міністр.

На завершення, Міністр підняв питання гендерної рівності в Україні та розповів про реалізацію гендерно-орієнтованого бюджетування на основі шведської моделі. Він додав, що в 2020 році країна стала повноправним членом Біарріцького партнерства задля об'єднання зусиль щодо рівності жінок та чоловіків. Це вже дало свої результати у вигляді нових зобов’язань щодо надання батьківської відпустки як матері, так і батькові, імплементація законодавства щодо боротьби з насильством домашнього, сексистського чи сексуального характеру.

Інвестування в людський капітал залишається нагальним питанням, яке потребує швидких та ефективних рішень задля боротьби з нерівністю, бідністю та розширення економічних можливостей для українців.

Довідково

Україна була однією з перших країн, яка запровадила проект Світового банку щодо розвитку людського капіталу. В рамках проектів реагування на COVID-19 "Мережі соціального захисту” та "Проект охорони здоров'я" Україна отримала додаткове фінансування від Світового банку - $ 450 млн та $ 135 млн відповідно. Кошти були направлені на порятунки життів, нарощування спроможностей підтримувати найбільш вразливу частину населення та збереження робочих місць.