Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

KfW за дорученням Уряду ФРН надає підтримку інституційній розбудові Фонду розвитку підприємництва

Сьогодні, 22 листопада, за дорученням німецького Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ) KfW уклав з Фондом розвитку підприємництва (ФРП) угоду про грант у сумі до 1 млн євро з метою фінансування комплексної реформи ФРП. Церемонія підписання відбулась у присутності представників Посольства ФРН в Україні та Міністерства фінансів України, яке здійснює управління корпоративними правами ФРП.

Угодою про грант забезпечується фінансування залучення міжнародної консалтингової компанії, яка надаватиме ФРП підтримку у вдосконаленні корпоративного управління, визначенні мандата, а також розвитку інституційної спроможності у таких аспектах, як стратегія, бізнес-модель та бізнес-процеси.

«Міністерство фінансів України дякує KfW за ініціативу до Уряду Німеччини щодо фінансування проекту з інституційної розбудови Фонду розвитку підприємництва у розмірі до 1 млн євро. Передумовами такого рішення стала багаторічна співпраця з підтримки та розвитку українського малого підприємництва. Успішна реалізація таких проектів допомогла українському бізнесу не тільки вистояти під час пандемії та в умовах війни, але й знаходити нові можливості для розвитку. Одним із яскравих прикладів такої партнерської співпраці є Державна програма «Доступні кредити 5-7-9 %», яку підтримує KfW і яка, за оцінками різних експертів, забезпечує близько 90 % кредитування бізнесу з початку повномасштабної війни», – зазначив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук, а також висловив впевненість, що реалізація нового спільного проекту дозволить удосконалити діяльність Фонду до найвищих світових стандартів і досягти ще кращих результатів у надважливій справі розвитку підприємництва в Україні.

«ФРП як колишній Німецько-Український Фонд був створений KfW за дорученням Уряду ФРН, Національного банку України та Міністерства фінансів України. З 1999 року це наш довготривалий та надійний партнер з надання доступу до фінансування для українських мікро-, малих та середніх підприємств. Ми раді продовженню нашої співпраці з ФРП та Мінфіном, завдяки чому ФРП має можливість надавати економічну підтримку бізнесу протягом війни та у майбутньому», – повідомив Керівник напряму співробітництва при Посольстві ФРН в Україні Маркус Коль. 

«ФРП залишається ключовим надавачем державної підтримки за програмою 5-7-9, яку частково профінансував KfW у 2022 році, але також і за проектами, фінансування яких надали Уряд ФРН та ЄС. Дуже радісно спостерігати, як ФРП готується до нового кроку в бік повноцінної установи, зосередженої на фінансуванні цілей з розвитку. Ми б хотіли відзначити велику підтримку Міністерства фінансів України та подякувати нашим українським партнерам за співпрацю під час підготовки проекту. ФРП після вдосконалення відповідно до передових міжнародних практик слугуватиме не лише сталим та прозорим інструментом підтримки українських підприємців, а й робитиме значний внесок у стійкість України під час війни, у динамічну реконструкцію та трансформацію у повоєнний період і, зрештою, в інтеграцію до ЄС», – зазначив Голова Представництва KfW в Україні Лоренц Гесснер.

«Рішення про надання гранту на інституційну розбудову Фонду розвитку підприємництва є для нас  вирішальною подією, оскільки визначає подальшу стратегію та мандат Фонду в довгостроковій перспективі. 27 років тому KfW виступив засновником Фонду і став надійним партнером під час становлення та розвитку. Ми пишаємося, що за результатами успішного впровадження чисельних спільних проектів KfW й надалі розглядає ФРП як ключову установу з реалізації програм підтримки та розвитку малого та середнього підприємництва, у тому числі, для післявоєнного відновлення України», – повідомив виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

У заході також взяли участь керівник портфелю проектів KfW в Україні Людмила Гордіюк, проектний менеджер Офісу KfW в Україні Василь Стельмах і заступник виконавчого директора ФРП Валерій Майборода. Зустріч відбулась у змішаному online / offline форматі.