Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка першого заступника Міністра фінансів Оксани Маркарової для видання "Новое время" щодо першої річниці порталу використання публічних коштів E-Data

Кілька слів про портал Е-Data

Офіційний портал використання публічних коштів готується до першої річниці.

Рік тому, 15 вересня 2015 року, ми фактично в прямому ефірі дали старт роботі порталу про відкритість використання публічних коштів і проекту «Є-Data», який сьогодні входить у ТОП-5 новаторських проектів Кабінету Міністрів України , у ТОП-10 реальних успіхів України після Революції гідності за версією журналу «Фокус»

Перший модуль проекту – e-data.gov.ua (spending.gov.ua) — за нашою ідеєю мав містити повну і вичерпну інформацію про використання бюджетних коштів. Сьогодні він має в базі понад 30 000 000 трансакцій Державної Казначейської служби і понад 9 000 000 договорів, актів та звітів розпорядників бюджетних коштів. Тобто портал «Є-data» - найбільша відкрита база даних з публічних фінансів в Україні.

Ми це зробили! Невеликими ресурсами, невеликою командою і за допомогою величезної кількості небайдужих активістів, волонтерів та політиків, які за декілька років до створення Порталу народили саму ідею і втілили її в Закон, який мені та моїй команді випала честь виконати.

На жаль, не все вдалося зробити так добре і так швидко, як хотілося. Зокрема, рівень реєстрації розпорядників і одержувачів бюджетних коштів на порталі становить 45% від їхньої загальної кількості ( їх понад 76 тисяч). Ми розуміємо, що для цього є низка об’єктивних причин. Зокрема, відсутність у значної частини розпорядників облікових систем та якісного покриття Інтернет. Тобто в системі управління державними фінансами досить низький рівень автоматизації і значна частина роботи, особливо це стосується звітності - виконується в ручному режимі. В результаті інформація дублюється, кількість звітів множиться, бази даних мають низьку якість, а на бухгалтерів лягає додаткове навантаження. Утім, окрім об’єктивних причин, є небажання деяких державних та комунальних компаній здавати звіти і зробити свої витрати публічними. Мушу попередити – уникнути розкриття не вдасться, а покарання за порушення буде жорстким.

При цьому, зважаючи на успіхи, яких вдалося досягти під час проведення пілотних проектів в окремих регіонах, ми впевнені, що за допомогою навчання та автоматизації цілком реально збільшити рівень реєстрації розпорядників і наповнення порталу якісними даними до 100%. Тож пріоритетом №1 для нас є подальша автоматизація звітності та договорів, що оприлюднюються на порталі.

До кінця 2016 року має бути також завершений процес інтеграції систем ДКСУ, Prozorro та Є-data, що дозволить зв’язати в єдине ціле весь життєвий шлях конкретного договору: від тендерної заявки через договори до актів виконаних робіт і конкретних банківських рахунків.

Для зручності обробки і аналізу інформації, що розкривається на порталі, ми створили API, за яким вже отримали 63 000 000 звернень, а восени буде реалізовано другий модуль, який надасть доступ не тільки до бази трансакцій, але й до всіх договорів та актів, оприлюднених на порталі.

Окрім того, «Є-data» покращить свою пошукову систему та відкриє автоматизований доступ до реєстру службових кабінетів. А в наступному році плануємо створити повноцінну групу підтримки порталу з багатоканальною гарячою лінією для консультування розпорядників.

Для проекту, який запущено рік тому невеликим колективом при нестабільному фінансуванні, це дуже хороші результати і амбіційні плани. Але ми не забуваємо, що e-data.gov.ua або spending.gov.ua – це просто велика база даних, яка сама по собі нічого не вирішить, якщо нею не користуватися. Навколо неї мають створюватись сервіси для бізнесу журналістів та громадськості.

На базі «Є-Data» уже створено кілька проектів різної спрямованості, які дозволяють громадськості здійснювати контроль за витратами коштів, журналістам – писати розслідування, а правоохоронним органам – виконувати свою роботу. І чим більше буде таких проектів, тим прозорішим буде бюджет і тим швидше громадяни нашої держави переконаються в тому, що зміни на краще насправді відбуваються, хоча цей процес інколи проходить доволі болісно.

Ми сподіваємося, що до наступного дня народження проект «Є-Data» поповниться новими модулями, а портал надаватиме доступ до всієї інформації, що стосується публічних фінансів України, в легкій і зручній для аналізу формі.

А поки що – вітаю «Є-Data» з першим роком роботи.

 

© Новое время